Ruim 1.000 Mechelaars in mars tegen terrorisme

Zowat duizend mensen hebben zondagavond een stille optocht gehouden door het centrum van Mechelen. Ze wilden duidelijk maken dat ze tegen polarisering zijn en één zijn in hun strijd tegen terrorisme. Met de optocht willen de deelnemers de aanslagen in Parijs van afgelopen vrijdag sterk veroordelen.

Een grote delegatie van de Al Buraq-moskee en een groot aantal gemeenteraadsleden namen deel aan de optocht. "Voor ons is het zeer belangrijk dat wij hier zijn", vertelde Jamel Ibrahimi van moskee Al Buraq. "We leven in een "samen"-leving en in deze tijden met internet en sociale media moeten we iets meer buitenkomen en samen iets ondernemen. Na de aanslagen vrijdag hebben we in de moskee van veel mensen te horen gekregen dat we iets moeten doen. Daarom zijn we hier vandaag. IS heeft niets met islam te maken. Wij veroordelen deze aanslagen allemaal"

Burgemeester Bart Somers (Open VLD) riep op om één te blijven als Mechelaars. "Ik ben radeloos en kwaad dat we voor de tweede keer in tien maanden tijd moeten samenkomen om onze eenheid te tonen", zei hij.

"We vormen één gemeenschap, één Mechelen, samen in al onze diversiteit. Deze optocht is geen oplossing voor het probleem maar wel een duidelijk signaal. Politie en gerecht moeten kordaat optreden tegen terroristen. Maar we kunnen ook zelf iets doen: door hen de voedingsbodem af te pakken. Trap niet in de val, wij kunnen hun grootste nachtmerrie zijn. Sluit u niet af en koester geen achterdocht, maar sluit de rangen over onze gedeelde waarden: gelijkheid, broederschap en vrijheid. Ons hart ligt vandaag in Parijs, wij zijn een verenigde stad."