Turkije verijdelde vrijdag "grote aanslag"

Op dezelfde dag als de aanslagen in Parijs plaatsvonden, is in de Turkse stad Istanbul een grote aanslag verijdeld. Het nieuws komt van de Turkse regering zelf. Volgens een Turkse regeringsverantwoordelijke die anoniem wou blijven zijn vrijdag in Istanbul vijf mensen opgepakt. Een van hen zou een Brits lid van IS zijn.

"We denken dat ze een aanval in Istanbul voorbereidden op dezelfde dag als de aanslagen in Parijs. Volgens onze informatie zijn we erin geslaagd om een grote aanslag te voorkomen", zo verklaart de regeringsbron aan AFP.

Ankara vermoedt dat de vijf deze week via Syrië Turkije zijn binnengekomen. De opgepakte Brit zou volgens de Turken deel uitmaken van de kern van de terreurorganisatie IS.

Turkije beschuldigt IS ervan dat het achter de aanslag in Ankara zit. Bij die bomaanslag voor het centrale treinstation vielen op 10 oktober van dit jaar 102 doden. Het gaat om de bloedigste aanslag in de recente Turkse geschiedenis.