U2 brengt eerbetoon aan slachtoffers in Parijs

De bandleden van U2 hebben gisteravond bloemen neergelegd bij concertzaal Bataclan. Daar vielen vrijdagavond de meeste slachtoffers. In een interview zei Bono dat hij hoopte dat muziek de pijn van slachtoffers en nabestaanden kan verlichten. "Muziek is erg belangrijk. Dat hebben we zelf ook gezien na de aanslagen van 11 september."

"Onze eerste gedachten gaan naar de fans van Eagles of Death Metal", aldus de zanger aan de Ierse radiozender RTE 2FM . "Als je erover nadenkt: het merendeel van de slachtoffers zijn muziekfans. Het is de eerste keer in deze "oorlog tegen terreur" dat muziek geraakt werd. Het is echt bedroevend. Het gaat om onze mensen. Het kon jij of ik zijn tijdens een show. Het is een erg herkenbare situatie en het is vooral de koelbloedigheid bij de slachtpartij die me stoort en die ik niet uit mijn hoofd krijg."

U2 had dinsdag en woensdag al opgetreden in Parijs. Vrijdagavond waren ze op minder dan vijf kilometer van de concertzaal Bataclan aan het oefenen voor hun show van zaterdag. "Onze security sloot meteen onze zaal en bracht ons hele team in veiligheid. We keken vervolgens allemaal vol ongeloof naar de televisie."

De show die ze gisteravond moesten geven, werd geannuleerd. "Maar dat was niet onze beslissing. Al begrijp ik wel waarom het werd geannuleerd." Bono is echter vastbesloten om het concert in Parijs alsnog te laten doorgaan. "Het is aan de Franse autoriteiten en aan de stad om te beslissen wanneer we kunnen terugkeren."

"Muziek is namelijk erg belangrijk. Ik denk dan ook dat U2 een rol te spelen heeft, ik kan niet wachten om opnieuw op te treden in Parijs. Uit de berichtjes van muziekfans voel ik ook dat de daders onze agenda niet zullen bepalen. Ze zullen onze levens niet organiseren."

Bono spreekt alvast uit ervaring. "Na de aanslagen van 11 september 2001 was ons eerste concert met U2 in New York in Madison Square Guarden. Het gevoel dat in de zaal heerste, was ongelooflijk: niemand zou ons in haters veranderen en niemand zou onze levensstijl veranderen. Ik hoop dat dat ook het gevoel is dat in de zaal zal heersen als we opnieuw in Parijs optreden."