"Aanslagen zijn georganiseerd, bedacht en gepland vanuit Syrië"

De bloedige aanslagen die Parijs afgelopen vrijdag hebben getroffen, zijn volledig bedacht en georganiseerd in Syrië. Dat heeft de Franse premier Manuel Valls gezegd. In krijgshaftige bewoordingen stelde hij voorts dat Frankrijk een "oorlog" tegen terrorisme voert. Toch kan terreur volgens hem opnieuw toeslaan.

Valls heeft zijn uitspraken vanmorgen gedaan op de Franse zender RTL. Net als de Franse president François Hollande dat eerder deed in zijn reactie op de aanslagen, sloeg hij een krijgshaftige toon aan. "Deze aanslagen zijn georganiseerd, bedacht en gepland vanuit Syrië", zei hij. "Sinds 2014 maakt Frankrijk deel uit van een coalitie tegen IS. Onze focus ligt evenwel niet in Syrië, maar in Irak."

"Frankrijk neemt wel vaker het voortouw in de strijd tegen terrorisme. Zo zijn we al opgetreden in Mali, een bevriende natie. We strijden niet alleen voor onszelf, maar voor heel Europa. In Irak en Syrië voeren we de strijd tegen IS. Wie bombardeert hen? De Russen? Neen, de Fransen, de Amerikanen. Ons engagement is totaal. De hele internationale gemeenschap moet zich tegen deze terroristische dreiging keren."

"Nog een hele poos terreurdreiging"

Valls waarschuwde ook dat terreur opnieuw kan toeslaan. "De waarheid en de helderheid verplicht ons het te zeggen. Terrorisme heeft toegeslagen en kan dat opnieuw doen, in de dagen of de weken die komen. Dat zeg ik niet om angst te zaaien. Iedereen moet zich daarvan bewust zijn."

Hij herhaalde dat Frankrijk "een oorlog tegen terrorisme" voert. "De Fransen gaan opnieuw aan het werk, de kinderen keren naar school terug. Het leven moet opnieuw zijn normale gang gaan. Maar we zullen nog een hele poos onder de dreiging van terreur leven. We moeten ons voorbereiden op nieuwe aanvallen."

L'union sacrée

Opvallend: Valls liet ook de term "l'union sacrée" ("de heilige eenheid") vallen. "Die is gebaseerd op de typisch Franse geest van verzet en op het engagement en de toewijding van de veiligheidsdiensten." De term is ontleend aan een toespraak die de toenmalige Franse president Raymond Poincaré in het Franse parlement gaf bij de start van WO I.