"Er zijn te veel onbekende vreemdelingen op Brusselse bodem"

Volgens de minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zijn er in Brussel te veel onbekende vreemdelingen en moet er meer samenwerking komen tussen de veiligheidsdiensten. Dat zei hij in "Het Journaal". Geens vindt het nu nog te vroeg om al schuldigen aan te duiden, voor het feit dat niemand op de hoogte leek van de plannen voor de aanslagen in Parijs.

De Franse president François Hollande sprak vanmiddag het Franse parlement toe. Hij zei onder meer dat de aanslagen in Parijs "in België georganiseerd werden". Koen Geens relativeerde die vingerwijzing.

"Het lijkt me normaal dat men een naburig land opzoekt om een aanslag voor te bereiden. Het zou me verbazen dat men een aanslag op Parijs in Parijs gaat voorbereiden. Het moet ook nog bewezen worden dat de aanslag hier georganiseerd werd", benadrukte Geens.

Op de vraag of onze veiligheidsdiensten de aanslagen hadden moeten zien aankomen, antwoordde Geens milderend. "Geen enkele inlichtingendienst, ook de Amerikaanse, had nuttige informatie over deze aanslagen. Dan kunnen we ook niet veel doen."

Geens wil nu nog geen schuldigen aanwijzen. "De veiligheidsdiensten moeten nu in alle rust hun werk kunnen doen en als blijkt dat er fouten zijn gemaakt, moeten we zien waar dat aan lag."

De minister van Justitie ziet wel een probleem in Brussel. "Er zijn te veel onbekende vreemdelingen op Brusselse bodem. We moeten strengere wooncontroles invoeren." Geens ijverde ook nog voor een betere samenwerking tussen de inlichtingendiensten.