"Mijn familie en ik wisten niet dat mijn broer in Parijs was vrijdag"

Mohamed Abdeslam, de broer van twee verdachten in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs, wist naar eigen zeggen niets van de betrokkenheid van zijn broers bij de aanslagen. "Wij hebben de gebeurtenissen net zoals iedereen vrijdag gevolgd. We hebben toen geen enkel moment gedacht dat een van mijn broers betrokken was bij de aanslagen." Mohamed werd vanmiddag buiten verdenking gesteld, nadat hij zaterdag was opgepakt voor verhoor.

"Zoals jullie allemaal weten, werd ik beschuldigd van terroristische feiten, en dat als gevolg van de aanslagen in Parijs", reageerde Mohamed vanmiddag aan een ploeg van "De afspraak". "Ik ben effectief de broer van twee verdachten, maar ik was vrijdag niet in Parijs."

"Ik werk bij de gemeente Sint-Jans-Molenbeek. Ik heb daar nooit problemen gehad", ging Mohamed verder. "Ik denk dat veel mensen me kennen en weten waartoe ik in staat ben en waartoe niet."

Mohamed werd vanmiddag vrijgelaten en buiten verdenking gesteld. "Voor vrijdagavond had ik een alibi, dat is ook de reden waarom de rechter heeft beslist om me vrij te laten. De rechter heeft haar verantwoordelijkheid opgenomen. Ik wil haar daarvoor bedanken. Ze heeft me zonder voorwaarden vrijgelaten."

Wat zijn broers bezield heeft, weet Mohamed niet. "Ik kan niet zeggen waarom of hoe ze dat gedaan hebben. We zijn een open familie, we hebben nooit problemen gehad met het gerecht. Jullie moeten ook begrijpen dat mijn ouders in schok zijn en zich nog niet realiseren wat er gebeurd is."

Zelf heeft Mohamed "helemaal niets" vreemd opgemerkt bij zijn broers. "Hun gedrag was normaal. Salah (de broer die nog voortvluchtig is nvdr.) is nog niet gehoord door het gerecht. We weten nog niet wat er gebeurd is. Ikzelf was opgepakt en bijna beschuldigd."

Waar Salah zich op dit moment bevindt, weet Mohamed niet. "Met deze spanningen weet ik ook niet of hij zich durft aangeven. Maar jullie moeten weten dat hij hier is opgegroeid, hij heeft hier gestudeerd. Het is een normale jongen. We zullen zien wat er gebeurt."

De andere broer van Mohamed, Brahim Abdeslam, heeft zichzelf vrijdag opgeblazen in Parijs. "Mijn familie en ik wisten niet dat hij op dat moment in Parijs was. Mijn broers zijn grote jongens hé. We moeten niet telkens vragen waar ze zijn als ze niet thuis zijn."

Mohamed stelt het duidelijk: "Toen we de gebeurtenissen -net zoals jullie- vrijdag volgden, hebben we op geen enkel moment gedacht dat een van mijn broers bij de aanslagen betrokken was."

"Onze gedachten zijn bij de slachtoffers en hun families. Maar jullie moeten ook begrijpen dat we een moeder hebben, we hebben een familie, en ondanks alles blijft hij hun kind", besluit Mohamed.