"Onze democratie heeft al ergere vijanden overwonnen"

De Franse president François Hollande heeft zijn parlement toegesproken. Hij deed dat uitzonderlijk in het Paleis van Versailles. Hollande kondigde onder meer aan dat er meer middelen zullen vrijgemaakt worden voor politie, leger en justitie en dat de grondwet zal worden aangepast. "Frankrijk is een land in oorlog", stak Hollande van wal.

Hollande had het tijdens zijn betoog in het statige Paleis van Versailles ook even over België: "De aanslagen in Parijs zijn bedacht en gepland in Syrië, georganiseerd in België en uitgevoerd met de hulp van Franse medeplichtigen."

"Deze aanslagen zijn een geweldpleging tegen ons land, onze waarden, onze jeugd en onze levensstijl", ging Hollande voort. "Maar onze democratie heeft veel ergere vijanden overwonnen dan deze afschuwelijke moordenaars."

Een strijdvaardige en soms emotionele Hollande noopte tot actie. Hij wil dat er meer aanvallen komen op IS-doelwitten in Syrië, "de grootste fabriek van terroristen", en dat er meer steun komt voor de tegenstanders van IS.

Hij zal ook de budgetten van politie, leger en justitie opvoeren. "Dat zal leiden tot hogere uitgaven (en dus een hogere schuldgraad), maar die verantwoordelijkheid neem ik op mij." Hollande laat de strakke Europese begrotingsregels dus wellicht varen.

Concreet kondigde Hollande al dit aan:

  • 5.000 extra jobs bij de politie
  • 2.500 extra banen bij gevangenissen en juridische diensten
  • 1.000 extra jobs bij de douane

Grondwet aanpassen

Hollande maakte ook bekend dat hij de grondwet wil aangepast zien. Zo wil de president de Franse nationaliteit afnemen van mensen met een dubbele nationaliteit die veroordeeld worden voor terrorisme of die mensen weren uit Frankrijk als er een "terrorismerisico" is.

In Frankrijk is sinds de aanslagen de noodtoestand van kracht en Hollande zal aan het parlement vragen om die noodtoestand uit te breiden tot een periode van drie maanden. 

De Franse president riep ook op tot systematische en strenge controles van de grenzen van de Europese Unie. Hij zei ook nog dat hij in de komende dagen zou samenzitten met de Russische president Vladimir Poetin en de Amerikaanse president Barack Obama om "de krachten te bundelen".