"Syrisch paspoort bij dader Parijs wellicht opgezet spel"

Minstens een van de daders van de aanslagen van Parijs vrijdag zou met een Syrisch paspoort Europa zijn binnengeraakt. "Volgens mij opgezet spel", reageert Koert Debeuf, die voor de Europese liberale fractie in Caïro de vinger aan de pols houdt, in "Nieuwe feiten". "IS wil dat de Europeanen de vluchtelingen als criminelen zien en zo de grenzen sluiten."

Bij de man die zichzelf vrijdag in de buurt van het Stade de France opblies, werd een Syrisch paspoort gevonden. Uit vingerafdrukken is al gebleken dat het wel degelijk om de man gaat die zich begin oktober op een Grieks eiland registreerde. Mogelijk reisde hij met een vals paspoort.

"Officieel was de dader een vluchteling. Maar er zijn twee vragen die we ons moeten stellen", reageert Debeuf. "Was het een echt paspoort of een vals? Namaakpaspoorten kan je redelijk goedkoop krijgen in Syrië en Egypte. En als dat zo zou zijn, zijn dat vluchtelingen die plots terroristen worden of is het een plan van IS om op die manier iemand Europa binnen te smokkelen en alle vluchtelingen in diskrediet te brengen?"

"IS wil niet dat Syriërs naar Europa trekken"

Volgens Debeuf is het duidelijk. "Ik ben er vrij overtuigd van dat dit opgezet spel is. Men vindt plots bij iemand die zich heeft opgeblazen een paspoort. Waarom ligt dat paspoort daar? Omdat IS wíl dat dat paspoort daar ligt."

Een logische stap, gaat Debeuf verder. "IS vindt dat Europa alle vluchtelingen welkom heet. Het druist in tegen alles wat men de laatste jaren heeft verkondigd: namelijk dat het Westen een kruisvaart tegen de islam voert."

Zo verspreidde IS in september alleen al 12 filmpjes waarin men Syriërs probeert te overtuigen om niet naar Europa te trekken. "De filosofie en ideologie van IS is erop gebaseerd om een vijandsbeeld te creëren. De terreurgroep wil dat Syriërs naar IS gaan."

"In Syrië maakt de terreurgroep niet veel vooruitgang. Ze verliezen naast hun militair terrein ook veel mensen. Zo verlaten ook veel Syriëstrijders IS omdat ze niet doen wat ze gehoopt hadden te kunnen doen."

"Aanslagen in Parijs zijn wanhoopsdaad"

De aanslagen in Parijs zijn volgens Debeuf dan ook een wanhoopsdaad. "Men wil dat Europa alle vluchtelingen als terroristen aanziet. Met de voorspelbare reactie dat Europeanen zouden zeggen: we moeten de deuren sluiten want er zitten terroristen bij de vluchtelingen."

Daarnaast wil IS volgens Debeuf ook bewijzen dat de terreurgroep nog steeds gevaarlijk is. "IS denkt dat er een apocalyptische eindstrijd bezig is, tussen zuiver gelovigen en de rest. Men hoopt een heilige oorlog te bereiken. Ze willen anderen overtuigen om bij hen aan te sluiten."

Het grote gevaar is nu dat we IS op zijn wenken bedienen, stelt Debeuf. "Dan zou het net zoals bij 9/11 zijn. Er moest toen inderdaad iets gebeuren, maar we zijn toen te ver gegaan. We moesten Al Qaeda aanpakken in Afghanistan, maar Irak binnenvallen was een slecht idee."

"Oorlogstaal spreken is fout"

Oorlogstaal spreken is op dit moment totaal fout, besluit Debeuf. "Het gaat hier om een strijd tegen barbarisme, niet om een oorlog tegen de islam. Laten we het buiten de filosofische en theologische context houden. Als we nu zouden zeggen dat de grenzen voor de vluchtelingen gesloten worden, dan zou dat een enorme fout zijn."

Tegen de reeks luchtaanvallen die Frankrijk gisteren heeft uitgevoerd tegen IS, heeft Debeuf niets in te brengen. "Wat IS doet, is van barbaarse grootte. Dit moet gedaan zijn. We kunnen dit alleen bestrijden in de taal die IS begrijpt: wapens en bombardementen en dat met de steun van de rebellen op de grond in Syrië. Het is een strijd tegen een groep waarvan 99,5 procent van de moslims zegt: "Dit is niet islam, daar ben ik tegen.""