Adil, Astrid, Tom, Laura en Amaryllis zijn "Eurosong 2016"-kandidaten

De VRT heeft op MNM de vijf kandidaten bekendgemaakt die deelnemen aan het programma "Eurosong 2016" en meedingen om ons land te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival: Adil Aarab, Astrid Destuyver, Tom Frantzis, Laura Tesoro en Amaryillis Uitterlinden. Op 3, 10 en 17 januari zijn er liveshows op Eén. De kandidaten zullen ook intensief begeleid worden door Christoffel Cocquyt, manager van o.a. Gabriel Rios en Selah Sue, Lady Linn, Geena Lisa en Ish Ait Hamou.

Voor deze editie kiest de VRT voor een nieuwe aanpak en is de openbare omroep zelf op zoek gegaan naar vijf jonge, muzikale talenten. Olivier Goris, netmanager van Eén, omschrijft het project als "een investering in een hopelijk langdurige en succesrijke toekomst van jong muzikaal talent in Vlaanderen - en misschien wel ver daarbuiten". "We willen ook de kandidaten helpen om een grote stap te zetten in hun artistieke ontwikkeling."

De vijf jonge talenten zullen een intensief parcours volgen (dat al een tijd geleden begonnen is en ook nog zal doorlopen na "Eurosong") en in januari zijn er drie liveshows op Eén (op zondag 3, 10 en 17 januari). Het wordt geen klassieke afvalrace. Op 17 januari verschijnen nog steeds vijf kandidaten aan de start. Tijdens de derde en laatste liveshow zullen 10 jury's van experten uit 10 deelnemende landen samen met de Vlaamse kijkers de uiteindelijke keuze maken.

De artiesten worden begeleid door professionals. Christoffel Cocquyt, manager van Gabriel Rios en Selah Sue, coördineert het muzikale parcours. Zangcoaching krijgen ze van Lady Linn, mediatraining van Geena Lisa. Hun act werken ze uit met Ish Ait Hamou (jurylid "So you think you can dance").

De 61e editie van het Eurovisiesongfestival vindt in Stockholm plaats op 10, 12 en 14 mei 2016. Een hele week lang brengen de kandidaten ook een zelf gekozen cover tijdens de ochtendshow van Peter Van de Veire op MNM. Ook in "Iedereen beroemd" zijn ze deze week te zien.

Dit jaar stuurde de RTBF Loïc Nottet. Met "Rhythm inside" haalde hij de vierde plaats.

Hieronder kunt u kennismaken met de vijf kandidaten. Via de website van Eén en via de officiële Facebookpagina zal iedereen het parcours van de 5 artiesten online kunnen volgen.

Adil Aarab (°1990)

Adil Aarab deed als kleine jongen niets liever dan met zijn 3 broers The Jackson 5 imiteren. In 2007 behaalde hij als 17-jarige een plek in de top 10 van "Idool 2007". Een jaar later deed hij mee aan "Can you duet".

Met Adel Kariem Asselman heeft hij de groep Adil & A.K.A. opgericht, "rhythm & soul"-muziek. Onlangs bracht hij samen met Slongs Dievanongs "Doeda ogen dicht" uit.

Luister hier naar Adil Aarab.

Astrid Destuyver (°1992)

Astrid Destuyver komt uit een muzikaal nest, haar moeder gaf pianoles en haar vader speelt basgitaar. Astrid zingt al zo lang als ze zich kan herinneren.

Ze werd op basis van haar stem al gecontacteerd door het Duitse D&B-duo Submatik en sinds 2012 is ze een van de vaste zangeressen van AKS (Addicted Kru Sound), een collectief waar ook Selah Sue nog mee opgetreden heeft. Afgelopen zomer stond ze op Couleur Café, Dour en Feest in het Park.

Luister hier naar Astrid Destuyver.

Tom Frantzis (°1991)

Ook de muzikale wortels van Tom Frantzis reiken diep. Zijn overgrootvader was cabaretier, zijn grootvader speelde in een band en zijn vader en oom zweren bij hardrock. Tom baat de muziekwinkel Puissance uit, die gespecialiseerd is in akoestische gitaren.

Tom is geschoold in klassieke piano. Hij is singer-songwriter en heeft veel nummers zelf geproducet. Zijn teksten zijn vaak autobiografisch.

Luister hier naar Tom Frantzis.

Laura Tesoro (°1996)

Laura Tesoro is opgegroeid in het theater: haar beide ouders speelden in musicals. Als achtjarige speelde ze een gastrol in "Witse" en op haar elfde speelde ze de hoofdrol in de musical "Annie".

Later evolueerde ze van musical naar pop. Ze nam deel aan "KetnetPOP 2010" en "The voice 2014", waar ze op een tweede plaats eindigde. Haar genre is uptempo muziek met een laagje funk.

Luister hier naar Laura Tesoro.

Amaryllis Uitterlinden (°1983)

Amaryllis Uitterlinden is de meest ervaren rot van het vijftal. Ze heeft een actrice als mama en papa achter de schermen van theaterwereld en heeft zelf ook het acteren in het bloed.

Net als Laura speelde ze als kind in "Annie", in 2009 was ze Pippi in de musical "Pippi zet de boel op stelten!" van Stany Crets. Ze speelde ook de hoofdrol in de film "Brabançonne", een rol waarvoor ze de Ensor voor beste actrice won.

In 2009 bracht ze haar debuut "The beauty of it all" uit. Ze zong ook samen met Ozark Henry.

Luister hier naar Amaryllis Uitterlinden.

Meest gelezen