Amerikanen vernietigen 116 tankwagens van IS

Amerikaanse gevechtsvliegtuigen hebben in het oosten van Syrië 116 tankwagens van de terreurgroep IS vernietigd. Het is de eerste keer dat het Amerikaanse leger de tankwagens, essentiële onderdelen van het enorm winstgevende olietransport van IS, aanvalt.

De bombardementen vonden plaats bij Deir ez-Zor, een gebied in het oosten van Syrië dat onder controle van de terreurgroep staat. De plannen voor de aanval waren al lang voor de aanslagen in Parijs gemaakt, schrijft de New York Times.

Olieproductie en -export zijn de belangrijkste bron van inkomsten voor de terreurgroep: volgens de New York Times verdient IS tientallen miljoenen dollar per maand door olie. De Amerikanen troffen het olietransport met tankwagens nog nooit, uit angst voor burgerslachtoffers. Om het risico op onschuldige doden te verminderen, dropten de gevechtsvliegtuigen een uur op voorhand flyers over het gebied, met de boodschap aan bestuurders om hun voertuig te verlaten.

De aanval is deel van de operatie "Tidal Wave II" vernoemd naar de operatie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toen viseerde het Amerikaanse leger de olie-industrie in Roemenië, om de nazi's te treffen.

Het olietransport van IS is echter verre van lamgelegd: in het totaal zou de groep over meer dan 1.000 tankwagens beschikken.