Ban Ki-moon brengt deze week een bezoek aan Noord-Korea

Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, brengt deze week een bezoek aan de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap op basis van een hooggeplaatste VN-medewerker.

Volgens het persbureau is er ook een ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un gepland. Maar wanneer het bezoek exact zal plaatsvinden, is niet meegedeeld.

Ban, die zelf de Zuid-Koreaanse nationaliteit heeft, zou pas de derde VN-secretaris-generaal worden die een officieel bezoek aan Noord-Korea brengt. Enkel Kurt Waldheim (1979) en Boutros Boutros-Ghali (1993) gingen hem vooraf.

In mei dit jaar had Ban Ki-moon ook al eens een bezoek aan Noord-Korea gepland. Maar toen besliste Pyongyang in laatste instantie om de diplomaat geen toestemming te geven voor dat bezoek.