Brugse sterrenrestaurant De Karmeliet sluit in 2016

Het Brugse driesterrenrestaurant De Karmeliet sluit in het najaar van 2016 definitief de deuren. Dat heeft topchef Geert Van Hecke vanmiddag bekendgemaakt.

Geert Van Hecke opende De Karmeliet in Brugge samen met zijn echtgenote in 1983. Twee jaar later al kregen ze hun eerste Michelinster. In 1989 kwam daar nog een ster bij. Sinds 1996 hoort De Karmeliet bij het selecte groepje van driesterrenrestaurants. In 2009 opende Geert Van Hecke samen met zijn zoon in een aansluitend pand bistro Refter.

Van Hecke was van plan om het nieuws over de sluiting bekend te maken naar aanleiding van het verschijnen van de nieuwe Belgische Michelingids. Die presentatie is na de aanslagen in Parijs uitgesteld tot een nader te bepalen datum, maar Van Hecke wil zelf niet langer wachten om zijn beslissing kenbaar te maken.

De topchef wordt in de zomer van volgend jaar 60 en koestert nog verdere professionele plannen. "We sluiten De Karmeliet maar blijven actief met onze bistro Refter. Samen met mijn vrouw Mireille wil ik daarnaast in een pand dat aansluit op Refter een nieuwe, maar dan veeleer kleinschalige zaak openen die op maat gesneden zal zijn van wat we zelf in de nabije toekomst op culinair vlak nog willen doen."

Ons land heeft momenteel drie driesterrenrestaurants. Naast De Karmeliet in Brugge zijn dat Hof Van Cleve (Peter Goossens - Kruishoutem) en Hertog Jan (Gert De Mangeleer - Zedelgem).