Charles Aznavour benoemd tot Commandeur in de Kroonorde

De Franse zanger en componist Charles Aznavour is tijdens een plechtigheid in het Egmontpaleis door minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders benoemd tot Commandeur in de Kroonorde. Aznavour dankte België dat "steeds een uitstekend publiek is geweest en in tegenstelling tot Frankrijk nooit getwijfeld heeft".

De plechtigheid verliep in bijzondere omstandigheden als gevolg van de bloedige aanslagen in Parijs vrijdagavond. Minister Reynders prees de kwaliteiten van de artiest en zijn rol in het levendig houden van de geschiedenis.

Aznavour werd geboren in Parijs als zoon van Armeense ouders afkomstig van Turkije. Hij heeft zich steeds ingezet voor de erkenning van de Armeense genocide.

De Belgische parlementen hebben de genocide in resoluties erkend en recenter heeft premier Charles Michel de Armeense genocide namens België erkend in een toespraak in de Kamer.

Vanmiddag is Charles Aznavour ook de eregast van de Belgische Senaat. Hij wordt er uitgenodigd als ambassadeur van de Armeense republiek in Zwitserland en als permanent vertegenwoordiger van zijn land bij de Verenigde Naties. Morgen treedt hij op in Vorst Nationaal.

Wie is Aznavour?

Aznavour heeft meer dan 1.000 songs geschreven en meer dan 100 albums uitgebracht. Hij zingt in acht verschillende talen (Frans, Engels, Duits, Spaans, Italiaans, Portugees, Russisch en Armeens).

Zijn bekendste liedjes zijn: "Une enfant (de seize ans)", "Comme ils dissent", "La Bohème" en "La mamma", waar hij meer dan een miljoen exemplaren van verkoopt. Het nummer "She" wordt door Elvis Costello gecoverd voor de film "Notting Hill", met Hugh Grant en Julia Roberts.

De lijst artiesten waar Aznavour mee samenwerkt, is bijna eindeloos: Fred Astaire, Frank Sinatra, Bing Crosby, Elton John, Paul Anka, Laura Pausini, Nana Mouskouri, Bob Dylan, Andrea Bocelli en Petula Clark. Met Luciano Pavarotti zingt hij samen een versie van "Ave Maria" en één van zijn beste vrienden is Placido Domingo.

Maar Aznavour beperkt zich niet tot zingen alleen, hij schrijft ook musicals en speelt een rol in meer dan 60 films, onder meer in "Ararat" van Edward Saroyan en in "Die Blechtrommel" van Sigismund Markus.