Comité I start onderzoek naar Belgische inlichtingendiensten

Het Comité I start een onderzoek naar de werking van de Staatsveiligheid en de militaire inlichtingendienst, naar aanleiding van de terreuraanslagen in Parijs. Dat is te lezen in MO*. Het Comité I is de federale instelling die de Staatsveiligheid en de militaire inlichtingendienst controleert.

Al snel na de bloedige terreuraanslagen in Parijs op 13 november werd duidelijk dat er een belangrijke operationele link is met België. Het gerechtelijk onderzoek spitst zich onder meer toe op individuen uit Sint-Jans-Molenbeek en Brussel.

De logische vraag is dan ook: hadden de Belgische veiligheidsdiensten de aanslagen moeten zien aankomen? Over welke informatie beschikten de federale en lokale politie, de Staatsveiligheid, de militaire inlichtingendienst ADIV en het Orgaan voor de Coördinatie en Analyse van de Dreiging (OCAD)?

Wouter De Ridder van Comité I zegt nu al dat er geen aanwijzingen zijn dat de inlichtingendiensten niet naar behoren hebben gewerkt, maar "na wat er in Parijs is gebeurd, kunnen we niet zomaar overgaan tot de orde van de dag."

Het Comité I neemt zelf het initiatief voor het nieuwe onderzoek. In principe kunnen ook de ministers van Justitie en Defensie of de voorzitter van de begeleidingscommissie van het Comité I, een onderzoek laten opstarten.