Franse regering wil haatmoskeeën kunnen opdoeken

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve gaat bekijken of moskeeën waarin radicalisme gepredikt wordt, kunnen worden opgedoekt. Ook de gewezen Franse president Nicolas Sarkozy wil dringend hardere aanpak van mogelijk geradicaliseerde personen.

"Er komt overleg in de ministerraad over de ontbinding van moskeeën waarin wordt opgeroepen tot haat", kondigde Cazeneuve aan in een interview met de televisiezender France 2.

De minister gaf ook aan dat middelen van de Franse inlichtingendiensten sterk waren uitgebreid, zelfs vóór de aanslagen van afgelopen vrijdag. Het gaat volgens Cazeneuve om 1.500 nieuwe werknemers, 233 miljoen euro aan investeringen en nieuwe wettelijke bevoegdheden. Hij onderstreepte dat hij niet heeft gewacht op een noodtoestand om haatpredikers aan te pakken, maar zei wel dat die noodtoestand hem meer werkmiddelen gaf.

"Huisarrest voor mogelijk geradicaliseerde personen"

Ook ex-president Nicolas Sarkozy wil een drastische verscherping van het binnenlandse veiligheidsbeleid. Zo vindt hij dat het mogelijk moet zijn dat dat iedereen die volgens de Franse inlichtingendienst geradicaliseerd is, meteen onder huisarrest kan worden geplaatst of met een elektronische enkelband kan worden bewaakt.

Sarkozy wil zeer strenge maatregelen tegen iedere persoon die in de databank van de Franse inlichtingendienst met een letter "S" staat aangeduid, wat wijst op een mogelijk gevaar voor de staatsveiligheid. "Als we alle recente aanslagen bekijken, dan zien we dat iedereen zich in die databank bevond", verdedigde hij zijn voorstel op televisiezender TF1.

Ook wil de ex-president dat imams die radicalisme prediken meteen het land uitgezet kunnen worden. Jihadistische websites raadplegen moet eveneens strafbaar worden gemaakt, vindt Sarkozy.

AFP