Geen arrestaties na politie-acties in Molenbeek

De politie-acties in Sint-Jans-Molenbeek zijn afgelopen. Al sinds deze ochtend waren daar politie-acties aan de gang die verband hielden met de aanslagen in Parijs. Tegelijk werd er nagegaan of er een verband bestaat tussen de verijdelde aanslag in Verviers eerder dit jaar en de terreur in de Franse hoofdstad. Volgens het parket is niemand gerechtelijk aangehouden.
James Arthur Photography

Het parket bevestigt dat de politie-acties ondertussen afgelopen zijn. De politie was al sinds vanochtend aanwezig in de Delaunoystraat in Sint-Jans-Molenbeek in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De acties hielden verband met de zoektocht naar Salah Abdeslam, de broer van één van de terroristen die zich vrijdag in Parijs hebben opgeblazen.

Even leek Molenbeek een belegerde buurt, zo stelde VRT-radiojournalist Liesbeth Indeherberghe vast. "Hier staan veel combi's", zei ze. "Ik zie ontzettend veel gemaskerde agenten. Ook op de daken liggen agenten."

De actie leek zich vooral te concentreren op het pand met huisnummer 47. De bewoners van dat pand werden door een megafoon opgeroepen om naar buiten te komen en de gordijnen te openen. Aan de buren werd gevraagd om binnen te blijven. Indeherberghe: "Na de gebeurtenissen in Parijs verkiest de politie duidelijk de onderhandelingsstrategie boven een inval."

Het is nog onduidelijk wat er precies gebeurd is, maar het parket bevestigt dus dat niemand gerechtelijk werd aangehouden. De straat blijft voorlopig wel afgesloten.

Even voor 13 uur is wel een ontploffing gehoord, zo meldt Sofie Demeyer. "Ook even na 13 uur was een kleine ontploffing te horen, maar het is nog niet duidelijk wat de ontploffingen betekenen."

Drie leden van de speciale interventie-eenheid zijn omstreeks 13.30 uur op het dak van het aanpalende pand gesignaleerd. "Zij zijn het belegerde pand via een dakraam binnengekropen."

Verdacht voertuig

De nieuwe operatie volgt op huiszoekingen die gisteren overdag en 's avonds in dezelfde gemeente zijn gehouden. Wat die precies hebben opgeleverd, is niet duidelijk.

Hoe dan ook werden dit weekend in ons land zeker zeven verdachten opgepakt, waarvan er ondertussen vijf opnieuw zijn vrijgelaten. Een van hen is Mohamed Abdeslam, de broer van een van de zelfmoordterroristen en van Salah Abdeslam, die nog opgespoord wordt door de politie. De twee andere verdachten zijn wel door de Brusselse onderzoeksrechter aangehouden, zegt correspondent Chris Verhaeghe.

Ook in Sint-Joost-ten-Node voerde de politie een actie uit. Daar werd de Tweekerkenstraat afgezet en onderzochten agenten een verdacht voertuig met een Franse nummerplaat, zo stelde VRT-radiojournalist Fatma Taspinar ter plaatse vast. De ontmijningsdienst DOVO was eveneens ter plaatse maar er werden geen explosieven in de wagen teruggevonden.

Van Verviers naar Parijs?

Tegelijk onderzoekt het gerecht een mogelijk verband tussen de gebeurtenissen begin dit jaar in Verviers en de terreur in Parijs van afgelopen vrijdag.

Op 15 januari 2015 heeft de politie een terreurcel opgerold in Verviers in de buurt van Luik. Twee verdachten kwamen om, een derde werd opgepakt. Na afloop claimde ene Abdelhamid Abaaoud (kleine foto) dat hij het brein achter deze terreurcel was.

Nu blijkt dat Abaaoud mogelijk ook een hand heeft in de aanslagen in Parijs van afgelopen vrijdag. Het gerecht onderzoekt in elk geval een mogelijk verband, zo bevestigen de veiligheidsdiensten. Op basis van een bron dicht bij het onderzoek meldt het persagentschap Reuters dat Abaaoud wel degelijk iets met het geweld in Parijs heeft te maken. "Hij lijkt het brein te zijn achter verschillende geplande aanslagen in Europa", luidt het. De man zou zich nog steeds in Syrië bevinden.