HEMA overweegt Jip en Janneke te vervangen

Jip en Janneke zijn niet langer heilig voor het Nederlandse winkelbedrijf HEMA. Volgens topman Tjeerd Jegen neemt de populariteit van de stripfiguren af en hebben kinderen momenteel andere boek- en filmhelden. Dat schrijven de Nederlandse media AD en Wegener maandag.

De figuren van schrijfster Annie M.G. Schmidt en tekenaar Fiep Westendorp sierden in de afgelopen jaren talloze accessoires van het warenhuis HEMA.

De kans bestaat dat zij vervangen worden door modernere varianten. Voorwaarde is dat de nieuwe blikvangers, net als het buurjongetje en -meisje uit de jaren 50 en hun hondje Takkie, "goed bij het merk HEMA passen".

Er is HEMA alles aan gelegen om de resultaten te verbeteren. Over de eerste zes maanden van het gebroken boekjaar schreef het bedrijf rode cijfers. HEMA is nog altijd bezig oude voorraden op te ruimen en verkoopt daardoor veel artikelen met fikse korting. Ook verkoopt het concern minder kleding, waar een relatief hoge marge op zit. Dat heeft zijn weerslag op de winstgevendheid.