Kankermeldpunt tegen ziektekosten uit eigen zak

Veel kankerpatiënten hebben het moeilijk om de extra kosten te dragen die niet gedekt worden door een ziekteverzekering. Daarom lanceert Kom Op Tegen Kanker een campagne rond niet- of onvoldoende terugbetaalde medische en niet-medische zorg. Om een beter beeld te krijgen op de problematiek richt de organisatie het "Kankermeldpunt" op.

Op 16-jarige leeftijd kreeg Stefaan lymfeklierkanker. Daarvoor onderging hij zware bestralingen. Door die stralingen kreeg hij problemen met de speekselaanmaak, wat op zijn beurt het tandglazuur aantastte. Nu, 20 jaar en zo'n 200 tandartsbezoeken later, moeten vijf tanden onderaan en vier tanden bovenaan weggenomen worden en vervangen worden door implantaten.

Die ingrepen worden niet terugbetaald door het ziekenfonds, en de kosten zijn dus voor Stefaan zelf. Hij schat dat al ongeveer 15.000 euro voor eigen rekening waren.

Volgens Marc Michils, algemeen directeur bij Kom Op Tegen Kanker, zitten honderden en misschien duizenden mensen in dezelfde situatie als Stefaan. De organisatie voorziet het Kankerfonds waarmee ze eerste steun proberen te voorzien voor kankerpatiënten die in financiële moeilijkheden geraken, maar hebben voorlopig nog geen duidelijk beeld van de problematiek.

2.844 euro uit eigen zak

Kom op tegen Kanker analyseerde daarom 6.759 dossiers die tussen 2008 en 2013 ingediend werden bij het Kankerfonds. Hieruit blijkt dat de mediane zorgkost in het eerste jaar na de behandeling, na tussenkomst van de zorgverzekering en de maximumfactuur, 1.838 euro bedraagt. Voor velen lopen de kosten hoger op: 25 procent van de steekproef betaalt 2.844 euro of meer.

Uit de analyse blijkt naast een geldtekort ook een informatietekort "Het kan ook te maken hebben met mensen die niet goed geïnformeerd zijn, die de weg niet vinden naar de mogelijke voorzieningen", zegt Michils

Met een diepgaander onderzoek wil de stichting de problematiek beter in kaart brengen, en tekortkomingen in het terugbetalingssysteem aanpakken. Daarvoor is Kom Op Tegen Kanker op zoek naar meer getuigenissen van kankerpatiënten. Voor meer informatie kan u terecht op de website van het Kankermeldpunt, of op het nummer 0800 35 444.