Medisch winterplan voor daklozen van start in Brussel

Met de start van de winteropvang in Brussel is ook het medische winterplan maandag van start gegaan. Dokters van de Wereld, dat instaat voor het medische luik van het winterplan, maakt zich zorgen over het groeiende aantal vluchtelingen dat deze winter op straat dreigt te komen.
Archieffoto

Dokters van de Wereld is voor het negende jaar op rij verantwoordelijk voor het medische luik van het Brusselse Winterplan, dat beheerd wordt door Samusocial. Tachtig vrijwilligers zullen gedurende vijf maanden naar de Brusselse noodopvangcentra trekken om consultaties uit te voeren bij de daklozen.

Dat medische consultaties bij daklozen broodnodig zijn, blijkt uit cijfers van het vorige winterplan. "Van de 1.736 consultaties die we vorig jaar in Brussel hebben uitgevoerd bij de daklozen, had 7 op 10 geen toegang tot de gezondheidszorg", zegt verantwoordelijke Nel Vandevannet van Dokters van de Wereld in een persmededeling.

De organisatie wil het medische winterplan aangrijpen om daklozen opnieuw te integreren in het zorgsysteem. "Daarom wordt voor elke patiënt een digitaal patiëntendossier opgemaakt en wordt hij of zij vervolgens medisch en administratief opgevolgd in ons permanente Brussels zorgcentrum", aldus Vandevannet.

Intussen groeit bij Dokters van de Wereld de bezorgdheid over vluchtelingen die deze winter niet terecht zouden kunnen in de pre-opvang. "Deze mensen, waaronder een aanzienlijk deel kinderen en vrouwen, komen verzwakt en vaak ziek aan in ons land. Vanuit medisch opzicht is het onverantwoord deze mensen buiten te laten slapen. Wij hopen dat het beleid zijn verantwoordelijkheid neemt en werkt aan voorzorgsmaatregelen voor deze winter", besluit Vandevannet.