Mohamed Abdeslam vrijgelaten "vanwege alibi"

Mohamed Abdeslam, de broer van twee verdachten in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs, is door de onderzoeksrechter in Brussel vrijgelaten en niet in verdenking gesteld. Dat wordt bevestigd door de advocate van de man, Nathalie Gallant. Mohamed werkte tot voor een paar dagen aan het lokale loket van de Dienst Vreemdelingenzaken van Sint-Jans-Molenbeek. Naast Mohamed zijn nog vier van de zeven personen die dit weekend werden opgepakt, vrijgelaten. In totaal werden dus twee personen aangehouden door de Brusselse onderzoeksrechter.

Mohamed Abdeslam was zaterdag opgepakt nadat zijn broers in verband werden gebracht met de aanslagen. Volgens zijn advocate had hij echter een onweerlegbaar alibi voor vrijdagavond, zodat hij niet in Parijs kon zijn geweest. "Hij heeft niets te maken met de aanslagen", zegt meester Gallant.

Mohamed heeft jarenlang op het kabinet van Philippe Moureaux (PS) de voormalige burgemeester van de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek. Dat heeft Moureaux zelf bevestigd aan de krant De Standaard. Tot voor enkele dagen werkte hij voor de Dienst Vreemdelingenzaken bij de gemeente. Hij zou zich daar volgens Moureaux onder meer hebben beziggehouden met regularisatiedossiers.