Obama: "Moslimgemeenschap deed te weinig om het extremisme te bestrijden"

"De moslimgemeenschap heeft in het verleden te weinig gedaan om tragedies als die in Parijs te voorkomen." Dat zei Obama tijdens zijn speech in Turkije, waar momenteel de G-20 aan de gang is. Hij zei ook dat de Amerikaanse aanpak in de strijd tegen IS na de aanslagen in Parijs niet zal worden bijgesteld.

Volgens Obama hebben de moslimgemeenschappen en de moslimleiders te weinig gedaan om het extremisme te bestrijden. Hij deed deze uitspraak tijdens de top van de G-20 in Turkije, waar momenteel twintig wereldleiders samenzitten.

"De moslimleiders en de moslimgemeenschap moeten zich beraden over de vraag waar extremistische ideologieën vandaan komen. En zich dus afvragen hoe het komt dat kinderen zo'n gevaarlijke visies ontwikkelen, gerechtvaardigd door hun religie."

We moeten wel vermijden dat we in stereotypen beginnen te denken. "Extremisten zeggen te spreken voor "alle echte moslims" en dat is gevaarlijk. We moeten vermijden dat we als niet-moslims beginnen te generaliseren want dat is precies wat de extremisten beogen."

Aanpak blijft dezelfde

De Amerikaanse aanpak in de strijd tegen IS zal na de aanslagen in Parijs niet worden bijgesteld. Er worden dus geen Amerikaanse grondtroepen naar Syrië gestuurd.

Obama: "Als er een gemakkelijke en snelle oplossing zou zijn om IS te verslaan, dan hadden we die allang genomen. Ik ben er van overtuigd dat de strategie die we momenteel hanteren de beste strategie is. Al kan het misschien wel even duren aleer we resultaat zien."

De luchtaanvallen tegen IS worden wel opgevoerd en er zal ook meer ondersteuning komen voor troepen die op het terrein tegen IS vechten.

Geen weet van aanslag in Parijs

Obama weerlegt ook de kritiek dat ze de kracht van de terreurorganisatie IS onderschat hebben. "We wisten dat de kans bestond dat IS in het Westen zou toeslaan en dat ze geweld zouden gebruiken. Maar onze inlichtingendiensten hadden geen enkele indicatie dat een aanslag in Parijs op til was."