Om 12 uur worden we een minuut stil voor Parijs

Vanmiddag om 12 uur zal Frankrijk een minuut stilte houden om de vele slachtoffers van de aanslagen in Parijs te herdenken. De Europese Unie vroeg al aan alle lidstaten om het land daarin te volgen. Ook wij worden een minuut stil.

De Franse president François Hollande zal de minuut stilte bijwonen in de Universiteit van Parijs, samen met studenten en de minister van Onderwijs. Dat doet hij uit speciale aandacht voor het hoge aantal jonge slachtoffers.

De EU-leiders maakten op zaterdag al bekend dat de minuut stilte in heel Europa zal worden gevolgd. De wereldleiders van de G20, die in de Turkse hoofdstad Ankara samenkomen, maakten het op zondag al stil.

Stilte in ons land

Het Gentse stadsbestuur riep nog eens extra op om de minuut stilte te respecteren, ook op openbare plaatsen. "Op die manier betonen we collectief ons medeleven met de nabestaanden van de overledenen en met de gewonden, en steken we een hart onder de riem van de bewoners en bestuurders van Parijs en bij uitbreiding alle Fransen."

De bestuurders van De Lijn en de MIVB leggen om 12 uur hun motor voor een minuut stil. Om de veiligheid van de reizigers en andere weggebruikers niet in het gedrang te brengen, stoppen de chauffeurs dan aan hun eerstvolgende halte.

Katholiek Onderwijs Vlaanderen en Vlaams Gemeenschapsonderwijs GO! riepen de scholen op om op het middaguur de minuut stilte in acht te nemen. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V)  zal op dat moment in een school in Molenbeek zijn.

Ook de openbare omroep neemt deel aan het initiatief. Alle radiozenders en tv-zenders van de VRT zijn even stil op het middaguur.