Reynders pleit voor globaal plan in aanpak radicalisering

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) vindt dat er nood is aan een overkoepelend plan om de radicalisering in ons land aan te pakken. Alle overheden, diensten en gemeenschappen moeten bij dat "globaal plan" betrokken worden, aldus Reynders in "De ochtend" op Radio 1.

Vandaag komen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel samen om zich over de kwestie Syrië te buigen. Het spreekt voor zich dat de aanslagen in Parijs daarbij aan bod zullen komen.

Minister Reynders herhaalt dat de oplossing op politiek vlak ligt, veeleer dan op militair vlak. "Militaire acties tegen Daesh (IS) alleen zullen het niet oplossen. De enige oplossing is een politieke oplossing waarbij alle betrokken partners aan tafel zitten, met naast de Verenigde Staten en Rusland ook landen als Turkije, Saudi-Arabië en Iran". Alleen op die manier kan er volgens Reynders gestreefd worden naar een "stabilisatie van de situatie in Irak en Syrië".

Wat ons land betreft, pleit de MR-minister voor een betere uitwisseling van inlichtingen en voor een nieuw overkoepelend plan in de strijd tegen de radicalisering. Alleen zo'n "globaal plan", waarbij alle overheden, alle betrokken steden en gemeenschappen betrokken worden, zal op termijn zijn vruchten afwerpen, meent Reynders.