Terreurdreigingsniveau stijgt van 2 naar 3, België-Spanje afgelast

Het dreigingsniveau in ons land gaat omhoog van 2 (gemiddeld) naar 3 (ernstig). Dat heeft het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD) bekendgemaakt. De beslissing is genomen omdat Salah Abdeslam nog steeds niet is gevat. Hij is de voortvluchtige broer van één van de terroristen die zich in Parijs hebben opgeblazen. Opvallend: de oefeninterland België-Spanje is uit voorzorg afgelast.

De vorige keer dat het dreigingsniveau van 2 naar 3 steeg, was na de antiterreuroperatie in Verviers, in januari dit jaar. In maart daalde het dreigingsniveau weer, maar er kwamen wel verschillende uitzonderingen waar nog niveau 3 gold.

Nu heeft het OCAD dus beslist om weer overal het dreigingsniveau 3 te laten gelden. Dat betekent dat "sprake is van een mogelijke en waarschijnlijke dreiging tegen de persoon, de groepering of de gebeurtenis die het voorwerp uitmaakt van de analyse."

Concreet krijgt de politie meer steun van het leger en wel voor zogenoemde statische bewaking op bepaalde locaties. Vandaag worden tot 300 extra militairen ingezet, bovenop de 220 die al operationeel waren. Die capaciteit wordt de komende dagen voortdurend geëvalueerd.

Het is de politie die bepaalt waar de militairen precies worden ingezet. Net omdat het leger bewakingsopdrachten op zich neemt, moet de politie meer tijd krijgen om zich op politietaken te concentreren, zo luidt het.

Opsporingsbericht

"De aanleiding voor de verhoging is het gegeven dat Salah Abdeslam tot op heden niet is aangetroffen", zegt OCAD-woordvoerder Peter Mertens. "Hij wordt als gevaarlijk beschouwd. In ieder geval heeft de federale politie een nieuw opsporingsbericht verzonden met de vraag aan iedereen die informatie heeft om onmiddellijk met de politiediensten contact op te nemen."

In dat nieuwe opsporingsbericht herhaalt de politie dat Salah Abdeslam mogelijk betrokken is bij de terreuraanslagen in Parijs van afgelopen vrijdag. Zijn ene broer Brahim Abdeslam blies zich toen op in de boulevard Voltaire.

België-Spanje

Samen met de beslissing het dreigingsniveau te verhogen, is ook het besluit genomen de vriendschappelijke interland België-Spanje niet te laten doorgaan. Die voetbalmatch zou normaal vanavond in het Koning Boudewijnstadion plaatsvinden.

De beslissing is pas laat gisteravond genomen. Eerder op de avond stelde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) in de opnamestudio van "Van Gils & Gasten" nog dat de match gewoon zou plaatsvinden. "We voeren de veiligheidsmaatregelen op en dit op een hoog niveau", zei hij even voor 20 uur. "We geven niet toe aan mensen die onze fundamentele waarden bedreigen. Het leven moet zijn gewone gang gaan. Onze Westerse samenleving moet niet plooien voor deze kerels."

Enkele uren later lagen de kaarten klaarblijkelijk helemaal anders. "Gisteravond laat heeft premier Charles Michel onze voorzitter gecontacteerd", zegt Bob Madou, directeur Communicatie van de voetbalbond. "Na overleg met het Crisiscentrum hebben we niet getwijfeld op hun aanbeveling in te gaan om de match af te gelasten. We stonden ook in overleg met onze technische staf en de Spaanse delegatie. Overal merken we begrip voor deze uitzonderlijke omstandigheden."

"Ik weet niet waarom de beslissing van de overheid zo laat is genomen. We zijn verrast, want het leek perfect mogelijk om de match te organiseren. Het is wel een risicofactor dat een van die broers achter de aanslagen in Parijs nog niet is opgepakt."

"Operationeel vergelijkbaar met situatie na Verviers"

"We weten dat Salah Abdeslam betrokken is bij de aanslagen in Parijs", zegt minister Jambon vandaag in "De ochtend". "Daarom willen we het zekere voor het onzekere nemen. Vandaar dat OCAD het raadzaam vond om op dreigingsniveau 3 over te gaan."

"Onze veiligheidsdiensten zetten alles op alles om Abdeslam op te sporen. Zolang dat niet is gebeurd, blijven we dreigingsniveau 3 aanhouden. Operationeel is dit vergelijkbaar met de situatie na Verviers."

Wat betekenen de dreigingsniveaus?

Niveau 1 betekent dat de dreiging laag is. Concreet wil dat zeggen dat de persoon, de groepering of de gebeurtenis die het voorwerp uitmaakt van de analyse niet bedreigd is.

Niveau 2 betekent dat de dreiging gemiddeld is. De dreiging tegen de persoon, de groepering of de gebeurtenis die het voorwerp uitmaakt van de analyse is dan weinig waarschijnlijk.

Niveau 3 (dat nu van kracht is in ons land) betekent dat de dreiging ernstig is. Er is dan sprake van een mogelijke en waarschijnlijke dreiging tegen de persoon, de groepering of de gebeurtenis die het voorwerp uitmaakt van de analyse.

Niveau 4 betekent dan weer dat de dreiging zeer ernstig is. De dreiging tegen de persoon, de groepering of de gebeurtenis die het voorwerp uitmaakt van de analyse is dan zeer nabij.