Vandeput: "Aan onze partners tonen dat het ons menens is"

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) vindt dat ons land "alles moet doen wat het kan om te blijven bijdragen aan de internationale interventie tegen IS". Concrete nieuwe engagementen geeft hij niet, maar als er vragen komen, "moeten we kijken wat we effectief als antwoord kunnen bieden".
Nicolas Lambert

Volgens Vandeput vormt IS een bedreiging voor de hele westerse beschaving en kan ook ons land daarbij een doelwit zijn. België maakte van bij het begin deel uit van de internationale coalitie tegen IS en zal dat blijven doen, zegt hij. "We hebben bijgedragen met onze F-16's. We leiden veiligheidstroepen op in Bagdad. We gaan de Charles de Gaulle vergezellen en we gaan ook terug met onze F-16's."

De Charles de Gaulle is het Franse vliegdekschip dat over enkele dagen vertrekt naar de Perzische golf. Het Belgische fregat Leopold I is een van de schepen die het vliegdekschip zullen escorteren. Dat was al bekend. Of België zijn engagementen ook gaat opvoeren, is nog onduidelijk. Vandeput wil "bekijken welk antwoord we effectief kunnen bieden als er vragen komen". Tegelijk benadrukt hij dat "we aan onze partners moeten tonen dat het ons menens is".

"Ik ben ervan overtuigd dat je niet kan praten met een bende terroristen als IS, je moet ze militair op de knieën dwingen om te kunnen overgaan tot een stabilisering van de regio", zegt de minister voorts. Hij vraagt in dat verband een groter mandaat van de VN voor de interventie in Syrië en Irak. "Dat is absoluut noodzakelijk." Daarnaast is het ook diplomatieke luik heel belangrijk, aldus Vandeput.

België neemt op dit moment niet deel aan bombardementen

Tussen oktober 2014 en juni 2015 waren er Belgische F-16's actief in Irak (niet in Syrië). Op dit moment nemen er geen Belgische vliegtuigen deel aan de luchtaanvallen tegen IS in Syrië en Irak. Maar er zijn wel plannen om opnieuw deel te nemen aan de interventie met F-16's. Dat zou dan gebeuren in een beurtrol met Nederland. Daarnaast heeft ons land Belgische militairen in Bagdad om er Iraakse collega's op te leiden.