Vier slachtoffers van ontspoorde TGV nog in kritieke toestand

Na het ongeval met de TGV in Frankrijk vrezen de autoriteiten dat het aantal doden nog kan oplopen. Momenteel zijn er 11 dodelijke slachtoffers geteld. De toestand van 4 van de 42 gewonden is nog kritiek, aldus het Openbaar Ministerie. In totaal zaten 53 passagiers in de TGV, waaronder vermoedelijk enkele kinderen van personeelsleden.
Jean-François Badias / AP

De TGV ontspoorde afgelopen zaterdag om een nog ongekende oorzaak tijdens een testrit op een nieuw traject in de Elzas. De locomotief en verschillende wagons stortten bij Eckwersheim, niet ver van Straatsburg, van een brug in een kanaal. De machinist overleefde het ongeval met lichte verwondingen.

Het onderzoek moet nog ophelderen waarom er tijdens de testrit vier kinderen aan boord waren, aldus het Franse persbureau AFP. Tijdens een testrit is dat immers strikt verboden. De minderjarigen -vermoedelijk kinderen van personeelsleden- zijn lichtgewond geraakt.

Volgens magistraat Alexandre Chevrier is het ongeval gebeurd toen de trein in een bocht naar rechts reed, schrijft de Dernières Nouvelles d'Alsace. De locomotief is daarop uit de sporen geraakt en heeft daarbij de rest van de trein meegesleurd.

Sabotage of aanslag minder waarschijnlijk

De ervaren machinist zei dat hij zich aan de toegelaten topsnelheid van 176 km/u heeft gehouden. De speurders hopen meer antwoorden te krijgen door de evaluatie van de tachograaf.

Voorlopig kan het Openbaar Ministerie weinig potentiële oorzaken uitsluiten. Enkel sabotage of een aanslag lijken volgens het OM minder waarschijnlijk. Er loopt nu nog een onderzoek wegens onopzettelijke doodslag.