Vijf daders Parijs geïdentificeerd, zoektocht naar "derde broer" loopt

Vijf van de zeven vermoedelijke daders van de terreuraanslagen in Parijs hebben inmiddels een gezicht gekregen. Zeker twee onder hen woonden in ons land. Intussen loopt de zoektocht naar Salah Abdeslam volop verder. Hij is de broer van één van de terroristen.

Volgens het Franse gerecht hebben alles samen zeven mensen de aanslagen in Parijs van afgelopen vrijdag uitgevoerd. Datzelfde gerecht is er tot nu toe in geslaagd op vijf van hen een naam of een gezicht te plakken.

De eerste is Omar Ismail Mostefai, een Fransman van 29 uit de buurt van Parijs. Hij was betrokken bij de aanval in de Bataclan en blies zichzelf ook op in de concertzaal. Zeven van zijn familieleden zijn in voorlopige hechtenis geplaatst.

De tweede geïdentificeerde dader is Bilal Hadfi, een Fransman die in Brussel woonde. Hij blies zichzelf op in de buurt van het Stade de France.

Ook over de man die zichzelf in de buurt van het Stade de France opblies en die een Syrisch paspoort bij zich droeg, heeft het gerecht meer informatie vrijgegeven. Het gaat wel degelijk om de man die zich begin oktober op een Grieks eiland registreerde, zo blijkt uit een analyse van zijn vingerafdrukken. Mogelijk reisde hij met een vals paspoort.

Voorts is één van de andere daders van de aanval op de Bataclan geïdentificeerd. Het gaat om Samy Amimour, een Fransman van 28. In 2012 was hij één van de beklaagden in een terrorisme-onderzoek. Hij werd onder gerechtelijk toezicht geplaatst, maar hij verdween later van de radar. Sindsdien liep een internationaal aanhoudingsbevel tegen hem.

Eerder was ook al de dader geïdentificeerd die zichzelf opblies in de boulevard Voltaire. Het gaat om Brahim Abdeslam. Hij had eveneens de Franse nationaliteit en woonde eveneens in België, meer bepaald in Sint-Jans-Molenbeek. Hij huurde in ons land de zwarte Seat die in de Parijse voorstad Montreuil is teruggevonden en waarin kalasjnikovs en ander wapentuig lagen. Volgens De Standaard was hij goed bevriend met Abdelhamid Abaaoud, het brein achter de terreurcel die begin 2015 in Verviers is opgerold en die mogelijk ook een hand in de terreur in Parijs heeft.

De broers Abdeslam

Twee broers van Brahim Abdeslam zijn eveneens in het vizier van de speurders gekomen. De eerste is Mohamed Abdeslam. Hij is door de politie opgepakt voor verhoor. Intussen is hij weer vrijgelaten, zo meldt de RTBF op basis van zijn advocaat. De man heeft naar verluidt een alibi voor vrijdagavond.

De tweede is Salah Abdeslam. Hij zou rechtstreeks bij de aanslagen in Parijs betrokken zijn geweest. Vaststaat dat hij in ons land de Volkswagen Polo heeft gehuurd die vrijdagavond in de buurt van de Bataclan is gesignaleerd.

Zaterdagochtend is hij samen met twee andere mannen vanuit Frankrijk naar ons land teruggekeerd. Aan de grens hield de politie hen tegen, maar omdat Salah op dat moment nog niet stond gesignaleerd, lieten ze hen doorrijden. Toen de agenten later beseften wie hij was, verwittigden ze hun Belgische collega's. Die wachtten de wagen in Sint-Jans-Molenbeek op, maar bij aankomst bleek Salah niet meer in de auto te zitten.

Het is naar hem dat de Franse politie gisteravond een opsporingsbericht heeft verspreid (foto onder). Daarin wordt hij omschreven als "een gevaarlijk individu".