Vlaamse scholen, organisaties en steden en gemeenten herdenken slachtoffers met minuut stilte

Kinderen, studenten, ploegen van de brandweer, ... Jong en oud hebben in Vlaanderen een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de aanslagen in Parijs, op vrijdag 13 november.

In Gent kwamen 150 mensen samen aan het stadhuis. Naast burgemeester Daniël Termont en het schepencollege, waren ook ambtenaren en burgers aanwezig. Sommigen hielden kaarsen vast, aan de trappen van het stadhuis branden een twintigtal kaarsjes, en er werden ook bloemen en knuffels neergelegd.

Op het Bisdomplein, een steenworp van het stadhuis verwijderd, hielden de Gentse bisschop Luc Van Looy en zijn medewerkers een minuut stilte. Zowel op het Woodrow Wilsonplein als de Gouvernementstraat gaven provincie-ambtenaren gevolg aan de oproep. Ook de Gentse Universiteit deed een oproep naar personeel en studenten om één minuut stilte te houden. Sinds zaterdag hangen aan de UGent alle vlaggen halfstok. Ook in andere Oost-Vlaamse steden en gemeenten, waaronder in Oudenaarde, Deinze, Denderleeuw of Wetteren, werd een minuut stilte gehouden.

Brugge

In West-Vlaanderen waren enkele Vlaamse ministers aanwezig op enkele herdenkingsmomenten. Minister-president Geert Bourgeois heeft een minuut stilte gehouden in Koksijde (foto). Ook elders aan zee, in Oostende, zal minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon een moment van stilte houden. De minister is ook op bezoek gegaan bij een rampoefening. "We moeten tonen dat het leven voort gaat en dat we moeten blijven doorwerken", zegt Jambon.

In Brugge organiseerde de Franse gemeenschap van het Europacollege een herdenkingsmoment om 12 uur. Dat moment werd onder meer bijgewoond door burgemeester Renaat Landuyt. En ook in Kortrijk, waar zaterdag al een kaarsenwake plaatsvond, was er op de middag een minuut stilte ter hoogte van het stadhuis.

Leuven

In Leuven kwamen enkele honderden ambtenaren samen op het plein voor het stadskantoor om één minuut stilte te houden. Ook de agenten van de Leuvense lokale politie hielden een gelijkaardige actie voor hun kantoor aan de Philipssite. Aan het Pauscollege in Leuven kwamen op de middag zo'n 250 studenten samen. "Het is een teken dat wij niet van plan zijn toe te geven aan terroristen", zei burgemeester Louis Tobback.

Antwerpen

Ook in Antwerpen kwamen het schepencollege, enkele politie- en stadsdiensten en Antwerpse prominenten samen op de Grote Markt om de 129 slachtoffers te herdenken. Burgemeester Bart De Wever had voor de gelegenheid de Franse driekleur op de revers gespeld en de Franse vlag hing halfstok aan het stadhuis. "Er is de oproep om in heel Europa de slachtoffers herdenken. We willen daar graag aan meewerken", zei de Antwerpse burgemeester. De Wever kwam ook terug op de veiligheidsmaatregelen die in de Scheldestad werden genomen. "We hebben een hervorming van de mobiele eenheden. Het is ook een gouden zet geweest om de snelleresponsteams op te starten. Het feit dat we dat hebben is geruststellend." Om 17.30 uur vindt er nog een herdenkingsmoment plaats aan het MAS.

Een mogelijke betoging van de anti-islambeweging Pegida op het Antwerpse Hendrik Conscienseplein moet nog wachten op de goedkeuring van De Wever, die hiervoor de dreigingsanalyse afwacht.