Wallonië maakt geen extra budget vrij voor bestrijding radicalisering

Wallonië maakt voorlopig geen bijkomende middelen vrij voor de bestrijding van radicalisering. "De situatie in Wallonië is niet die in Brussel", aldus minister-president Paul Magnette. Zijn Brusselse collega Rudi Vervoort (PS) maakt wel bijkomende financiële middelen vrij voor de politiezones en steden in 2016 en voor de volgende jaren "voor preventie en veiligheid".

Magnette werd maandag over de kwestie ondervraagd in het Waals parlement. "Het aantal problematische gevallen in Wallonië is "ontelbaar veel lager dan in de andere gewesten", zei hij daarover.

Magnette benadrukte dat er reeds middelen zijn uitgetrokken voor de moeilijkste regio's, onder meer 7 miljoen extra bovenop het budget dat overkomt van het federale niveau voor het grootstedenbeleid. Wat preventie betreft, worden onder meer extra eerstelijnswerkers opgeleid.

Slechts 12 procent van de Belgische Syriëstrijders zou uit Wallonië afkomstig zijn, blijkt uit vertrouwelijke bron die zich baseert op cijfers van het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse.