"Juist meten kan toch niet zo moeilijk zijn"

Een van de meest prestigieuze marathons van Thailand. Zo laat de Bangkok Marathon zich graag omschrijven. Het gaat hier dan ook om een jaarlijks loopevenement met verschillende afstanden, waarvoor zich meer dan 30.000 nationale en internationale lopers aanbieden. Diverse atleten willen er alvast hun beste persoonlijke tijd scherper stellen. Al was dat moeilijker dan verwacht, zeker toen bleek dat de deelnemers aan de halve marathon 7 km langer moesten lopen dan de normale afstand van 21,1 km.

"27,8 km. Dat gaf mijn gps-horloge aan toen ik over de eindmeet liep. Ik vond het walgelijk dat een evenement dat zich positioneert als een van de belangrijkste in Zuidoost-Azië niet eens een afstand correct kan meten. Dit is vooral jammer voor al die atleten die voor de eerste keer naar dit moment hebben toegeleefd. Mij zal je nooit meer zien op deze grap", liet een verontwaardigde David Paul Nicholson via Facebook weten.

Ook andere deelnemers lieten via sociale media hun ongenoegen blijken, onder meer omdat de extra 7 km een bijkomende belasting vormde voor de spieren van de atleten, waardoor de kans op blessures groter werd. Deelneemster Hanah Manua: "Er waren veel geblesseerden. Dit evenement was niet georganiseerd zoals het moest. Ik ben een pissed atleet." Of, aldus Suzanne Hosley, "Schaam jullie. Het kan toch niet moeilijk zijn om een afstand te meten. Deze foutenmarge is belachelijk."

De organisatie van het evenement is in handen van de "National Jogging Association of Thailand" en het managementbureau "Amazing field". Kraisit Songkhram, CEO van dit bureau, verontschuldigde zich intussen, ook al is nog steeds niet geheel duidelijk wie verantwoordelijk was voor de "fout". De lopers werden immers op een weg toegelaten die niet bij het parcours hoorde. Songkhram beloofde de misnoegde lopers alvast een T-shirt, maar dit was, aldus commentaren op sociale media, "too little too late".

Toch namen sommige deelnemers de ongewenste verlenging van het parcours met de nodige humor op: "Ze hebben dit jaar de prijzen om deel te nemen verhoogd. En daarvoor hebben we extra 7 km gekregen." Anderen spraken dan weer van een "super-halve marathon".

lees ook