Aanwijzingen voor aanslag in Hannover, geen arrestaties

De Duitse veiligheidsdiensten hadden sterke aanwijzingen dat gisteravond een aanslag op til was in Hannover. Dat heeft de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière op een persconferentie bevestigd. Het is als gevolg hiervan dat de autoriteiten de interland Duitsland-Nederland te elfder ure hebben afgelast. In de stad zijn ook het station en een concertzaal ontruimd. Uiteindelijk is niets gevonden.
Thomas de Maizière (midden) en Boris Pistorius (links).

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU), zijn ambtsgenoot in de deelstaat Nedersaksen Boris Pistorius en de waarnemende voorzitter van de Duitse voetbalbond hebben gisteravond op een persconferentie toelichting gegeven bij de beslissing om de interland Duitsland-Nederland te annuleren.

"In de vroege avond duidden steeds meer aanwijzingen op een mogelijke aanslag in Hannover. Na overleg hebben we beslist om de drastische beslissing te nemen om de wedstrijd te annuleren", zei De Maizière. "Die beslissing hebben we niet licht genomen. We hebben het gedaan om de bevolking te beschermen." Tot arrestaties is het gisteren niet gekomen.

De Maizière vroeg ook begrip voor het feit dat hij niet dieper kon ingaan op de concrete aanwijzingen. "Het onderzoek naar de aanwijzingen gaat door. We hadden ons verheugd op een mooie voetbalavond, maar dat is anders afgelopen", besloot De Maizière. Wel gaf hij nog mee dat de aanwijzingen zowel uit het binnen- als het buitenland kwamen. Daarbij verwees hij naar de nauwe samenwerking met andere inlichtingendiensten.

Loos alarm, maar "reëele dreiging"

In "De ochtend" op Radio 1 zet correspondent in Hannover Judith Van de Hulsbeek vandaag de feiten van gisteravond op een rijtje. "Zowat een kwartier nadat de deuren van het voetbalstadion waren opengegaan, is besloten het stadion te evacueren", zegt ze. "Blijkbaar hadden de inlichtingendiensten twee tips gekregen. Eén stelde dat binnen de 48 uur een aanslag op een groot sportevenement in Duitsland zou plaatsvinden, een andere had het over een man die in het stadion aanwezig was en die daar een bom tot ontploffing wilde brengen."

"Uiteindelijk hebben de veiligheidsdiensten niets gevonden. Toch is ook het station een tijdlang ontruimd nadat iemand een verdacht pakketje op een trein had gesignaleerd. Ook dat bleek loos alarm. De dreiging was wél reëel. Vandaar dat De Maizière weinig over de tips wil vertellen. Ze zijn afkomstig van informanten op wie ze in de toekomst nog een beroep willen doen."

In Hannover is gisteravond ook de concertzaal TUI-Arena ontruimd. Daar zou de band Söhne-Mannheims optreden.