AlDe'emeh vangt geen jongeren meer op die nog naar Syrië vertrekken

Islamoloog Montasser AlDe'emeh vangt na de aanslag in Parijs in zijn kenniscentrum 'De weg naar' geen jongeren meer op die nu nog naar Syrië vertrekken. "Er moet nu een krachtig signaal komen dat ze niet meer welkom zijn in ons land. Na vier jaar oorlog in Syrië moet men eindelijk beseffen tot wat IS in staat is. De sociale vrede in het Westen is in gevaar", aldus AIDe'emeh.

Montasser AlDe'emeh is momenteel als onderzoeker aan de slag aan de Universiteit van Nijmegen. In het kader van zijn doctoraat over radicalisering van de islam verblijf hij in 2014 twee weken in Syrië om meer inzicht te verwerven in de motieven van wie naar dat land trekt om er te vechten.

Hij probeert ook al enkele jaren in zijn centrum in Mechelen met teruggekeerde Syrië­strijders een gesprek aan te knopen, hen te begeleiden en met veel empathie hun frustraties te kanaliseren. Van de circa 500 Belgische jongeren die de afgelopen jaren naar Syrië vertrokken, zijn er volgens hem inmiddels 127 teruggekeerd.

Dat zo veel jongeren vatbaar zijn voor de gewelddadige IS-interpretatie van de islam is volgens AIDe'emeh niet alleen het gevolg van het feit dat ze worstelen met hun identiteit, hun frustraties en de grote wereldproblemen, maar ook dat ze de geschiedenis van de islam niet kennen. "Ze kunnen over hun problemen in de praktijk bij niemand terecht omdat ze geen voeling hebben met de moslimvertegenwoordiging en de buitenlandse imams die nauwelijks hun taal spreken en zijn daarom heel vatbaar voor de internetboodschappen van IS. Nergens in de Koran is er echter sprake van dat moslims naar een homogeen gebied moeten streven zoals IS doet of niet-gelovigen moeten doden. IS vecht in Syrië en Irak tegen alle 'afvalligen' zowel van Al Qaeda, de Koerden als andere rebellen", aldus AIDe'meh.

Bezorgd over de toekomst

De islamoloog toonde zich tevens bezorgd over de toekomst. Op basis van zijn contacten met Syriëstrijders stelde hij "dat sommigen zodanig gebrainwasht zijn dat ze niet meer te redden vallen". Hij las ook een sms voor die hij na de aanslagen in Parijs ontving van een Vlaming die momenteel aan de zijde van IS in Syrië strijdt en waarin deze duidelijk maakt deze terroristische daden deel uitmaken van een plan van IS om zoveel mogelijk chaos in het Westen te creëren. "We waren in Parijs met 7. Wat als we morgen met 70 zijn? We hebben in Europa immers een zeer groot aantal sympathisanten. Denken de Fransen nu echt dat we hen gerust gaan laten als ze ons blijven aanvallen", aldus de Syriëstrijder.