Amerikaanse staten willen geen Syriërs meer opvangen

Meer dan de helft van de Amerikaanse staten wil geen Syrische vluchtelingen meer opvangen na de aanslagen in Parijs. Ze vrezen dat er IS-militanten bij de vluchtelingen zitten. President Barack Obama wil ondanks het verzet doorgaan met de plannen. Het is ook maar zeer de vraag of de gouverneurs wel de wettelijke macht hebben om vluchtelingen te weren uit hun staat.

Gisteren lieten de gouverneurs van verschillende Amerikaanse staten weten dat ze geen Syrische vluchtelingen (meer) zouden opvangen. Ze hopen daarmee aanslagen zoals in Parijs te voorkomen.

"Na de aanslagen goed te hebben afgewogen zal ik mij verzetten tegen het overbrengen van Syrische vluchtelingen", zegt gouverneur Robert Bentley van de zuidelijke staat Alabama. "Ik zal niet medeplichtig zijn aan een beleid dat de burgers van Alabama in gevaar brengt." De staat vangt tot nog toe geen vluchtelingen uit Syrië op.

Rick Snyder, gouverneur van Michigan, verdedigt zijn beslissing op een gelijkaardige manier. Hij schort inspanningen die de staat zou doen om nieuwe vluchtelingen op te vangen op tot Binnenlandse Zaken de veiligheidsmaatregelen onderzocht en bijgestuurd heeft. In Michigan zouden het afgelopen jaar 200 vluchtelingen uit Syrië ondergebracht zijn. Snyder benadrukt dat de aanslagen in Parijs "gepleegd zijn door extremisten" en dat ze niet de "vreedzame houding van de mensen uit het Midden-Oosten" weerspiegelen.

"Geen religieuze criteria"

De Amerikaanse president Barack Obama zei gisteren in zijn toespraak tot de G20 in Wenen dat de VS zijn deel moet doen om zij die de burgeroorlog ontvluchten, te helpen. "De deur in hun gezicht dichtgooien zou betekenen dat we onze waarden verraden", luidde het. "We kunnen vluchtelingen opvangen die wanhopig op zoek zijn naar veiligheid én tegelijk onze eigen veiligheid waarborgen. We kunnen en moeten beide doen."

Hij reageerde verontwaardigd op de oproep van een aantal Republikeinen -onder anderen presidentskandidaten Marco Rubio en Jeb Bush- om enkel nog christenen uit Syrië in de VS binnen te laten. "Dat is Amerika niet. Dat is niet wie we zijn. We hebben geen religieuze criteria voor ons medeleven." Obama vraagt de Europese landen om de grenzen niet te sluiten. Op een persconferentie op de G20 gisteren zei hij dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel een "heel moedig standpunt" heeft ingenomen.

Volgens CNN gaat het al om 27 staten die geen Syrische vluchtelingen meer willen opvangen, meer dan de helft. Op één na (New Hampshire) hebben ze allemaal een Republikeinse gouverneur. Het verzet tegen de vluchtelingen komt dus duidelijk uit Republikeinse hoek, waar de jongste tijd forse standpunten worden ingenomen op vlak van immigratie.

Kan het wel?

Verschillende Republikeinse presidentskandidaten stelden afgelopen weekend dat de VS geen Syrische vluchtelingen meer moet opvangen, uit schrik voor de aanwezigheid van IS-militanten. Het Witte Huis benadrukt echter dat het land geen groot gevaar loopt, omdat het aantal vluchtelingen dat de VS zou opnemen zeer beperkt is en dat de controles grondig zijn.

Begin september kondigde de VS aan dat ze tegen oktober volgend jaar 10.000 Syrische vluchtelingen zouden opnemen. De voorbije vijf jaar nam de VS slechts 1.800 vluchtelingen uit Syrië op. Obama wil doorgaan met de plannen, ondanks het verzet.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken laat weten dat de wettigheid van hun beslissing nog lang niet vaststaat. Advocaten onderzoeken dat momenteel nog. Verscheidene experts zeggen alvast dat de gouverneurs niet de wettelijke macht hebben om vluchtelingen te weren.

Welke staten weigeren voortaan?

 1. Alabama
 2. Arizona
 3. Arkansas
 4. Florida
 5. Georgia
 6. Idaho
 7. Illinois
 8. Indiana
 9. Iowa
 10. Kansas
 11. Louisiana
 12. Maine
 13. Massachusetts
 14. Michigan
 15. Mississippi
 16. Nebraska
 17. Nevada
 18. New Hampshire
 19. New Jersey
 20. New Mexico
 21. North Carolina
 22. Ohio
 23. Oklahoma
 24. South Carolina
 25. Tennessee
 26. Texas
 27. Wisconsin