Australië neemt ook in 2016 deel aan Eurovisiesongfestival

Australië zal ook volgend jaar deelnemen aan het Eurovisiesongfestival. Dat heeft de organisatie beslist omdat "de respons van de kijker, fans en media overweldigend positief was" na de deelname vorig jaar.
Dit jaar nam Guy Sebastian deel aan het Eurovisiesongfestival.

Australië nam in mei dit jaar voor het eerst deel aan het Eurovisiesongfestival in Wenen. Zowel organisator EBU (European Broadcasting Union) als de Australische omroep SBS deelde toen mee dat het om een eenmalige gebeurtenis zou gaan, naar aanleiding van de zestigste editie van het Songfestival. De Australiërs staan namelijk bekend als grote fans van de wedstrijd.

Wereldwijd evenement

Nu blijkt dat de Australiërs volgend jaar toch ook een deelnemer naar Stockholm zullen sturen. "De respons van de kijkers, fans en media was na de Australische deelname 'overweldigend' positief", zegt Jon Ola Sand van EBU.

"We zijn er sterk van overtuigd dat het Eurovisiesongfestival de potentie heeft om te evolueren tot een wereldwijd evenement. De voortgezette deelname van Australië betekent een spannende stap in die richting." Of Australië voortaan ieder jaar aan de wedstrijd zal deelnemen, is evenwel nog niet duidelijk.

Eerst halve finales

Australië was in 2015 nog rechtstreeks geplaatst voor de finale van het Eurovisiesongfestival, een gunst die het land te danken had aan zijn statuut als "eenmalige deelnemer". Uiteindelijk eindigde de Australische zanger Guy Sebastian met het nummer "Tonight again" als vijfde. Volgend jaar zal Australië wel gewoon aan de halve finales moeten deelnemen.

De 61e editie van het Eurovisiesongfestival vindt plaats in de Zweedse hoofdstad Stockholm. De halve finales vinden plaats op 10 en 12 mei 2016, de finale op 14 mei.