Braziliaanse mijnbouwgroep Samarco betaalt 243 miljoen voor schade dijkbreuk

De Braziliaanse mijnbouwgroep Samarco gaat 260 miljoen dollar (zo'n 243 miljoen euro) op tafel leggen voor schade die werd veroorzaakte als gevolg van een dijkbreuk van zijn bassins van een ijzertsmijn in de deelstaat Minas Gerais. Bij die ramp ruim tien dagen geleden kwamen minstens 8 mensen om, 19 mensen zijn nog altijd vermist.

De dijkbreuk wordt beschouwd als één van de zwaarste natuurrampen in Brazilië. Er kwam een gigantische modderstroom met mijnbouwrestanten vrij, die het dorp Bento Rodrigues overspoelden. Ook de rivier Rio Doce raakte over honderden kilometers vervuild.

"Rekening houdend met de omvang en de ernst van de catastrofe, weten we dat de bedragen die nodig zijn nog hoger kunnen liggen", gaf procureur Carlos Eduardo Ferreira Pinto toe. "Maar het akkoord biedt nu een juridische garantie die nog niet bestond". Analisten van Deutsche Bank schatten de kosten van de sanering op 1 miljard dollar.

Het bedrijf, deels in het handen van het Australisch BHP Billiton, kreeg vorige week al een boete van 67 miljoen dollar (62 miljoen euro) voor de schade aan het milieu. De activiteiten zijn ook stilgelegd.