De kinderen uit "Willy Wonka", 45 jaar na de opnames

45 jaar geleden eindigden de opnames van "Willy Wonka & the chocolate factory", die ruim een half jaar later, vanaf juni 1971, zou uitgroeien tot een van de populairste filmklassiekers ooit. De zoektocht naar groter geluk in een chocoladefabriek door 5 kinderen, de ene al meer verwend dan de andere, is zelfs nu nog een gezinsfilm die op een druilerige namiddag iedereen goed gezind kan krijgen. Nieuwswebsite Today bracht zopas de 5 kinderen van toen, intussen 50-plussers, nogmaals samen.

"We beschouwen onszelf als een familie. Maar dan eerder een verstoorde familie", was de conclusie van de 5 acteurs, 45 jaar later. Hoe verging het hen?

Charlie Bucket

Paarden. Daar lag de echte interesse van Peter Ostrum, zelfs na zijn zeer aandoenlijke rol van Charlie Bucket. Ook al wist hij de harten van menig bioscoopbezoeker te beroeren, toch was het Ostrum al snel duidelijk dat hij geen filmcarrière ambieerde. Uiteindelijk zou hij voor veearts gaan studeren, waarvoor hij in 1984 het diploma behaalde. Sindsdien oefent de nu 57-jarige Ostrum die job met veel enthousiasme -hij specialiseerde zich in paarden en koeien- uit.

Veruca Salt

Als rotverwend Brits kind wist Veruca Salt nauwelijks sympathie op te wekken ("Het is heerlijk om iemand slecht te mogen spelen, en daartoe ook nog eens aangespoord te worden"). Die rol wist Julie Dawn Cole alvast door te spelen in haar dagdagelijkse leven. Wanneer haar dochter immers lastig deed, riep ze haar toe: "Is er een probleem, Veruca? Moet ik je helpen?" De nu 58-jarige Cole werd in Groot-Brittannië een vaste waarde in tv-series, met onder meer rollen in "Emmerdale" en "Poldark". Ze behaalde ook een diploma als psychotherapeute.

Augustus Gloop

Rond, maar in het geval van Augustus Gloop, niet echt gezond. Althans, aan zijn eetlust kwam alvast geen einde en al schrokkend sleepte hij zich door de film. Tot hij in de chocoladerivier ("Dat was walgelijk!") valt en de pret voorbij is. Een filmcarrière leek niet voor de jonge Duitser Michael Bollner weggelegd en hij werd dan maar boekhouder. Die job oefent de nu 57-jarige Bollner nog steeds uit in zijn geboorteplaats Munchen.

Violet Beauregarde

Met kauwgom in de mond wist Violet Beauregard weinig sympathie te wekken. De New Yorkse Denise Nickerson ("Ik ben intussen gestopt met kauwgom") wist het succes nog even vast te houden in de CBS-soap "Search for tomorrow", maar hing in 1978 haar acteercarrière definitief aan de haak, op enkele sporadische tv-optredens na. Daarna werkte ze als verpleegster en boekhoudster. De nu 58-jarige Nickerson huwde 2 keer en kreeg één zoon.

Mike Teevee

Televisie kijken was een must voor Mike Teevee, en dan liefst met zijn onafscheidelijke cowboyhoed. Voor hij bij "Willy Wonka" terechtkwam, had Paris Themmen al aan meerdere tv-commercials meegewerkt. Ook in de theaterwereld was hij als kindacteur een graag geziene gast. Hij bleef in de film- en tv-wereld actief, al was dat vooral achter de schermen waarbij hij zich onder meer met de casting van andere producties bezig hield. In oktober 2015 maakte de nu 56-jarige Themmen nog een opgemerkt optreden in het quizprogramma "Jeopardy!".

lees ook