Duitsland laat zeven "terreurverdachten" weer vrij

In Duitsland zijn zeven verdachten die vandaag bij Aken werden opgepakt vanavond weer vrijgelaten. De arrestaties gebeurden in verband met acties tegen terrorisme. Aanvankelijk werd gedacht dat er een verband was met de aanslagen in Parijs, maar dat werd later door minister van Binnenlandse Zaken Thomas De Maiziere tegengesproken. Er werd gespeculeerd dat Salah Abdeslam één van de gearresteerden was, maar die "vette vis" werd niet gevangen, aldus De Maizière.

Vanochtend werden om 9.30 uur drie verdachten opgepakt in Alsdorf, bij Aken: een man en twee vrouwen van buitenlandse origine. Volgens de Duitse politie ging het om islamisten.

Het drietal zat volgens lokale media in een kleine auto, toen ze werden klemgereden door een speciale eenheid van de politie. Volgens ooggetuigen werden twee vrouwen in de boeien geslagen en afgevoerd. Wat de man betreft, werd er nog geen officiële informatie vrijgegeven, maar het ging dus niet om Salah Abdeslam.

Het is niet onlogisch dat er in Duitsland naar Abdeslam wordt gezocht, want in september is hij samen met twee anderen mannen van Duitsland naar Oostenrijk gereden. Dat meldt het Oostenrijkse ministerie van Binnenlandse Zaken. Het drietal heeft toen bij een wegcontrole aangegeven dat ze een week vakantie zouden nemen in Oostenrijk.

Tip

De Duitse politie kwam vanochtend massaal in actie na een tip, dat één van de verdachten van de aanslagen in Parijs zich in de buurt zou ophouden. Die tip kwam volgens Der Spiegel van een vrouw die vanochtend bij de politie kwam melden dat ze een van de aanslagplegers herkend zou hebben.

Later op de dag werden er nog vier anderen opgepakt in dezelfde omgeving, maar ook zij werden vanavond weer vrijgelaten.