EU-landen steunen Frankrijk unaniem in strijd tegen terrorisme

Frankrijk vraagt de hulp van alle lidstaten van de EU om de strijd tegen terrorisme op te voeren na de aanslagen in Parijs. De Europese ministers van Defensie, die in Brussel bijeen zijn, hebben laten weten dat ze die steun toezeggen.
De Franse minister van Defensie Le Drian (r) en zijn Duitse collega von der Leyen.

Frankrijk beroept zich op op de "solidariteitsclausule" van het Europees verdrag. Dat stelt dat wanneer een lidstaat gewapenderhand wordt aangevallen, de andere lidstaten de plicht hebben dit land met alle middelen hulp en bijstand te verlenen. Het is de eerste keer dat dit artikel wordt ingeroepen.

De Franse minister van Defensie Jean-Yves Le Drian legde de vraag van president François Hollande in Brussel voor aan zijn 27 Europese collega's. Die steunen het Franse verzoek unaniem, lieten Le Drian en de Europese Hoge Vertegenwoordiger Federica Mogherini weten.

Een formele beslissing is niet meer nodig. Frankrijk gaat nu met alle andere lidstaten onderhandelen over bilaterale hulp en bijstand die kan worden geboden. De Europese Unie zal daarbij een coördinerende rol krijgen.

Het is nog niet duidelijk welke hulp de Fransen willen en zullen krijgen. "Dit kan steun aan Frankrijk zijn in Irak en Syrië, of steun aan andere operaties", zei Le Drian. "Frankrijk kan niet alles doen: het is actief in de Sahel, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Libanon, de Levant..." De bijstand van de andere landen hoeft niet noodzakelijk "op het terrein" te zijn, "maar kan ook elders", aldus Le Drian.

Le Drian en Mogherini benadrukten dat de unanieme steun van de andere landen in de eerste plaats een politieke daad van groot belang is.