FANC geeft toestemming voor heropstart scheurtjescentrales

Het Federale Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) heeft toestemming gegeven voor de heropstart van de zogenoemde scheurtjescentrales Doel 3 en Tihange 2. Daarmee komt een einde aan ruim 3 jaar onduidelijkheid over de twee centrales. Wanneer de centrales heropgestart worden, hangt van uitbater Electrabel af. Waarschijnlijk zal dit toch een twee tot drie weken duren gezien de procedures voor een heropstart.

In de zomer van 2012 kwam uitbater Electrabel met onrustwekkend nieuws: in de stalen wand van het kernreactorvat van Doel 3 waren duizenden onzuiverheden, zogenoemde scheurtjes, gevonden. Ook Tihange 2 bleek aangetast. In overleg met het FANC gingen de kernreactoren dicht.

Tests moesten vervolgens uitwijzen of de stalen kernreactorvaten niet te zeer verzwakt waren. Een jaar later, in de zomer van 2013, kwamen de autoriteiten met goed nieuws: de kernreactoren mochten op basis van positieve resultaten uit een eerste reeks testen opnieuw opstarten.

Op verzoek van het FANC werd er tegelijkertijd met de heropstart een tweede reeks testen uitgevoerd. Uit een van die tests bleek dat de onzuiverheden het staal wel konden verzwakken. Daarop werden de twee kernreactoren opnieuw stilgelegd in maart 2014.

In februari dit jaar kwam er opnieuw slecht nieuws: extra onderzoek had namelijk uitgewezen dat er nog meer onregelmatigheden in de kernreactorwanden zaten. Zo waren er in Doel 3 niet 8.000 maar wel 13.000 scheurtjes. In Tihange 2 waren er niet 2.000 maar 3.000.

Maar nu, ruim anderhalf jaar later, en na een hele reeks bijkomende tests, blijken de resultaten toch geruststellend. Dat had VRT Nieuws vorige week uit betrouwbare bronnen vernomen. Ook een laatste controle door een onafhankelijk Amerikaans onderzoekslab was positief.

De nucleaire waakhond FANC moest echter nog officieel toestemming geven voor de heropstart. Dat is nu dus gebeurd. Concreet betekent dit dat er voor onze elektriciteit een vermogen van 2.000 megawatt zal bijkomen, wat gelijk is aan zowat 16 procent van onze totale behoefte.