Franse politie zoekt naar tweede voortvluchtige verdachte

Het Franse gerecht en de politie zijn nog op zoek naar een tweede voortvluchtige verdachte van de bloedige aanslagen in Parijs. Het gaat om een man die samen met twee anderen vanuit een wagen verschillende terrassen in de Franse hoofdstad onder vuur nam met machinegeweren.

De Franse onderzoekers zijn er na een analyse van videomateriaal zeker van dat er drie mannen zaten in de zwarte Seat van waaruit werd gevuurd op de cafés en restaurants in het 10e en 11e arrondissement in Parijs.

Een van die mannen is de reeds geïdentificeerde Fransman Salah Abdeslam, die in Molenbeek woonde en nog steeds voortvluchtig is. Diens broer Brahim zat ook in de wagen en blies zichzelf op in Boulevard Voltaire. Naar de derde man wordt nu dus koortsachtig gezocht.

De politie is in elk geval ook nog steeds op zoek naar Salah Abdeslam, de Fransman die in Molenbeek woonde. Hij is nog steeds spoorloos en wordt omschreven als erg gevaarlijk. Een van zijn broers, die eerder in Molenbeek voor verhoor werd opgepakt en nadien werd vrijgelaten, roept hem op om zich aan te geven bij de politie.

Van Brahim Abdeslam is intussen geweten dat hij in 2003 een maand lang in een Belgische cel heeft gezeten. Dat heeft zijn voormalige advocaat gezegd aan persagentschap AP. Tegen Abdeslam liep toen een onderzoek omdat hij gestolen identiteitskaarten voor grof geld verkocht aan mensen die in België wilden blijven. Dat nieuws lijkt in tegenspraak met wat zijn vrijgelaten broer eerder in de pers verklaarde, namelijk dat de familie nog nooit met het gerecht in aanraking is gekomen. Toen de zaak voorkwam in 2010, liet de rechter Brahim Abdeslam gaan omdat hij zijn leven intussen verbeterd had, aldus de advocaat. "Hij leek inderdaad op de goede weg, maar hij was wel erg fragiel en beïnvloedbaar", voegt de advocaat er nog aan toe.

De Franse politie heeft vanavond overigens een nieuwe oproep tot getuigen verspreid. Ze willen de identiteit achterhalen van een van de terroristen die zichzelf opbliezen bij het Stade de France. Op zijn lichaam werd een Syrisch paspoort gevonden, maar dat bleek later vals te zijn. Het document bleek toe te behoren aan een soldaat van het Syrische regeringsleger die enkele maanden geleden stierf.

De vingerafdrukken die van het lichaam van de terrorist werden afgekomen, komen overeen met de vingerafdrukken van een man die zich in oktober op een Grieks eiland registreerde.

Acties dicht bij grens met België

Vanmiddag zijn er ook twee grootschalige politieoperaties geweest in de stad Boulogne-sur-Mer en langs de autosnelweg A2, in de Franse regio Nord-Pas-de-Calais. Dat meldt de website van Voix du Nord. Die regio grenst aan ons land. Volgens de Franse diensten gaat het om acties in het kader van de noodtoestand die in Frankrijk werd uitgevaardigd na de aanslagen in Parijs. Zeker twee mensen zouden zijn opgepakt omdat ze de politieactie met geweld verhinderden.