FrieslandCampina wil helft van leverancier-melkveehouders overhevelen

FrieslandCampina Belgium zet de samenwerking met de helft van haar leverancier-melkveehouders stop, maar biedt wel de garantie dat een andere coöperatieve (Milcobel) hun melk wil afnemen. Dat melden beide bedrijven, Boerenbond reageert ontstemd.

Met de beslissing om niet langer melk af te nemen van 443 leverancier-melkveehouders, wil FrieslandCampina het volume opgehaalde melk beter afstemmen op de marktvraag in België. "Mede door de toename van de melkproductie in 2015, haalt FrieslandCampina Belgium meer melk op dan het in België kan afzetten", zegt general manager Katrien Bousson.

Met Milcobel sprak FrieslandCampina af dat jaarlijks ongeveer 180 miljoen liter melk van haar 443 leverancier-melkveehouders zal worden overgenomen. Die melkveehouders moeten daarvoor wel lid worden van de coöperatie Milcobel, maar FrieslandCampina wil het lidgeld van haar ex-leden de komende vijf jaar betalen, net als een financiële tegemoetkoming op basis van het geleverde melkvolume in 2015. Die regeling is het voordeligst voor melkveehouders die vóór 1 februari 2016 overstappen, uiterlijk op 1 juli 2016 stopt FrieslandCampina de melkophaling bij die boeren. "De beslissing om over te stappen naar Milcobel blijft uiteraard een vrije keuze van de boeren", zegt Bousson nog.

Gevolgen voor werknemers

FrieslandCampina Belgium blijft wel de melk van haar 441 overige leveranciers-melkveehouders en haar 28 leden-melkveehouders afnemen. Op twee arbeidsplaatsen na, heeft de beslissing geen gevolgen voor de 1.540 werknemers in de verschillende vestigingen van FrieslandCampina in ons land.

Milcobel zegt extra melk te kunnen gebruiken om melkpoeders, kaas, boter, zuiveldranken en ijs te optimaliseren.

Boerenbond spreekt over een "brutale en cynische agressie voor de helft van hun Vlaamse melkleveranciers" en eist grondige tekst en uitleg over wat men een herstructurering noemt.