Her en der schade door rukwinden

Vannacht waren er stevige rukwinden, in het binnenland tot 90 kilometer per uur, aan zee zelfs tot 110. Brandweercentrales kregen her en der oproepen binnen van schade, veelal zonder erg.
In Schilde botste een man met zijn wagen tegen een omvergewaaide boom.

Tot 5 uur vanochtend gaf het KMI een waarschuwing "code geel" uit voor het binnenland en "code oranje" voor de kust. Aan zee werden windpieken tot 97 per uur opgemeten, de hoogste pieken zouden tot 110 kilometer per uur kunnen gaan.

De brandweer van Antwerpen kreeg gisterenavond al zo'n 35 oproepen binnen van schade. "Een persoon raakte gewond toen hij met zijn wagen op een omvergewaaide boom botste in 's Gravenwezel. Verder gaat het om kleinere incidenten: omvergewaaide schuttingen, weggewaaide dakpannen en rommel", zei de brandweer aan VRT Nieuws. De collega's in Oostende hebben op dit moment zo'n vier meldingen binnengekregen. "Een dak van een bushokje is weggewaaid en een stelling is losgekomen. Geen noemenswaardige problemen dus", klinkt het daar.

Stormschade blijft beperkt

Doorheen de nacht bleef de schade in Vlaanderen beperkt. In Antwerpen en West-Vlaanderen waren er enkele meldingen van schade aan daken en omgewaaide bomen op de rijweg.

In Oosterzele, Oost-Vlaanderen, moest de brandweer uitrukken om tientallen pakken isolatie te verwijderen van alle daken in de wijk. Sinds maandag hadden enkele arbeiders van een aannemer pakken isolatie op de daken gelegd om later deze week dan te plaatsen. Gewonden vielen er niet, maar de brandweer wilde dan ook geen risico’s nemen en de pakken verwijderen.

In Limburg kreeg de brandweer van Hasselt zo'n zeven meldingen binnen, veelal van schade aan daken.