Hoe verijdelen Britse inlichtingendiensten aanslagen?

"There, but for the grace of God, go I". Als Londenaren het al niet zeiden, dan zullen ze het zeker gedacht hebben na de aanslagen in Parijs. "Voor hetzelfde geld was ik het slachtoffer geweest." Op vrijdag de 13de was het de Franse hoofdstad. Tien jaar geleden was de Londense metro (52 doden) het doelwit. Sindsdien zeggen Britse inlichtingendiensten 50 aanslagen in het Verenigd Koninkrijk verijdeld te hebben, waarvan de laatste enkele weken geleden en 7 in totaal dit jaar. De op een na hoogste terreurdreiging is bijna permanent van kracht. Wat betekent dat de kans op een aanslag in Engeland "zeer waarschijnlijk" geacht wordt, maar niet per se imminent is.
PHOTO © 2005 - JOCK FISTICK

Hoe aanslagen te voorkomen? Afluisteren en onderscheppen. Zeker, scherpere grenscontroles en een rigide vuurwapenwet helpen, evenals de geografische ligging van de Britse eilanden, maar het zijn de spionnen waarin geïnvesteerd wordt.

Zo’n 700 Britse jihadisten zouden naar Syrië zijn afgereisd, waarvan de helft inmiddels weer teruggekomen is. Een aantal van hen is gearresteerd en berecht, sommigen zijn vrijgelaten omdat ze geen risico zouden zijn. De rest wordt virtueel gevolgd door binnen- en buitenlandse veiligheidsdiensten en door het gigantische afluisterapparaat GCHQ.

1.900 nieuwe spionnen

Premier Cameron wil nu het inlichtingenapparaat uitbreiden met 1.900 nieuwe spionnen. Zij moeten een oogje houden op de geschatte 5.000 geradicaliseerde moslims die het Verenigd Koninkrijk rijk is. Niet alle 5.000 worden gezien als een bedreiging, maar ze dienen wel allemaal geschaduwd te worden.

En dat is een tijd- en geldverslindende onderneming. Geschat wordt dat er 100 speciaal opgeleide werknemers nodig zijn om een groep islamisten -waarvan de inlichtingendiensten geloven dat ze bezig zijn een aanslag voor te bereiden- 24 uur in de gaten te houden.

Fransen en Duitsers zijn goed, maar...

Een oudgediende van de buitenlandse inlichtingsdienst MI6 loofde in de Times de nauwe samenwerking tussen inlichtingendienst en politie. Nergens ter wereld zou die zo hecht zijn. Het had de Britse strijd tegen jihadisten stukken effectiever gemaakt.

Volgens dezelfde anonieme bron hebben de Franse inlichtingendiensten "een goede staat van dienst", maar er zijn aanwijzingen dat hun technisch kunnen en hun technieken verwaterd zijn. De Duitsers zijn goed, maar te bureaucratisch en de Belgen zijn totaal onbekwaam. Wij zijn stukken beter. De Belgen moeten er echt een tandje bijzetten. Het is niet eens een kwestie van geen inlichtingen delen, "ze verzamelen de inlichtingen niet eens".

Over succes en geluk

Tot nu toe is de Britse anti-terreurstrategie grotendeels succesvol geweest. Maar, zoals het IRA (Iers Republikeins Leger) ooit zei: "Wij hoeven maar een keer succesvol te zijn, jullie moeten altijd geluk hebben."