Hollande wil "recht op asiel" voor kunst uit IS-gebied

De Franse president François Hollande heeft in een speech bij de Unesco in Parijs aangekondigd dat hij bedreigde kunstwerken uit Syrië en Irak wil beschermen tegen IS. Het "asiel voor kunstwerken en werelderfgoed" zal in het Franse parlement in een wet gegoten worden.

François Hollande heeft in Parijs aangekondigd dat hij bedreigde kunstwerken en werelderfgoed uit de door IS bezette gebieden wil beschermen. De zwarte markt voor handel in geroofde kunst moet op die manier een halt worden toegeroepen.

"Het recht op asiel is niet alleen van toepassing op mensen, moor ook op kunstwerken en werelderfgoed", zei Hollande tijdens de 70e algemene conferentie van de Unesco in Parijs.

Hollande wil ervoor zorgen dat door IS verkochte werken die verhandeld worden op de zwarte markt opgespoord en aangeslagen worden. De douane zal extra aandacht besteden aan de invoer van "culturele goederen". De kunstwerken zullen onderdak krijgen in de Franse musea.

President Hollande had Jean-Luc Martinez van het Louvre in Parijs de opdracht gegeven om een voorstel tegen de illegale handel van gestolen kunst en werelderfgoed uit te werken.