Hongarije vecht Europees spreidingsplan voor vluchtelingen aan

De Hongaarse premier Viktor Orban heeft de steun van zijn parlement gekregen om bij het Europees Hof van Justitie het spreidingsplan voor vluchtelingen aan te vechten. Dat plan, waarbij in totaal 160.000 vluchtelingen over de EU-lidstaten moeten worden gespreid, werd in september onder luid Hongaars protest goedgekeurd.

Volgens de tekst, die in Boedapest met 141 stemmen tegen 41 (en 1 onthouding) werd goedgekeurd, "houdt (het spreidingsplan) geen rekening met het subsidiariteitsprincipe en krijgen de nationale parlementen de kans niet om hun mening te geven".

Afgelopen zomer keurden de Europese lidstaten de spreiding goed van 40.000 asielzoekers die via Griekenland en Italië de EU binnenkomen, althans in principe. Een voorstel om nog eens 120.000 mensen extra te spreiden, lokte zo veel weerstand uit dat het slechts met een gekwalificeerde meerderheid kon worden goedgekeurd. Hongarije was een van de landen die tegenstemden. Het land sloot ook als eerste zijn grenzen: op de grens met Servië en met Kroatië werd een hek met prikkeldraad geïnstalleerd.

Toen het parlement maandag debatteerde over de juridische stappen bij het Hof in Luxemburg, zei premier Orban dat "zolang deze regering blijft ademen, er geen quota zullen zijn en wij geen enkele migrant zullen opnemen". Hongarije zal zelf wel beslissen wie binnen mag en wie mag blijven, aldus Orban.

Ook Slovakije heeft al aangekondigd naar het Hof te zullen trekken.