Ook Rwandese Senaat stemt in met derde termijn Kagame

In Rwanda heeft de Senaat een grondwetswijziging goedgekeurd die president Paul Kagame toelaat zich verkiesbaar te stellen voor een derde termijn. Sterker nog: mogelijk blijft hij tot 2034 aan de macht.
AP2014

Concreet heeft de Senaat ingestemd met twee nieuwe grondwetsartikels. Artikel 101 bepaalt dat een presidentschap in Rwanda voortaan zeven in plaats van vijf jaar duurt en dat het aantal termijnen beperkt blijft tot twee.

Artikel 172 laat de zittende president dan weer toe een zevenjarig presidentschap na te streven bij de verkiezingen van 2017, om vervolgens nog eens twee keer een vijfjarig presidentschap te kunnen ambiëren.

Dit betekent dat Kagame in theorie na 2017 nog zeventien jaar aan de macht kan blijven. Eerder hadden ook de volksvertegenwoordigers de grondwetswijziging al goedgekeurd.

Kagame werd in 2003 en 2010 verkozen tot president van Rwanda, maar eigenlijk is hij sinds het einde van de genocide in 1994 de sterke man van het Afrikaanse land.