Peumans laat "Turteltaks" toch via programmadecreet passeren

De teksten rond de energieheffing, die Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) invoert, mogen dan toch in het programmadecreet van de Vlaamse begroting blijven staan en zo door het Vlaams Parlement passeren. Eerder maakte parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) daar een ernstig voorbehoud bij, omdat er volgens hem daardoor geen grondig parlementair debat over de zogenoemde "Turteltaks" zou kunnen plaatsvinden. Nu laat Peumans die bezorgdheid varen.

Vorige week tikte Jan Peumans minister Turtelboom op de vingers over de manier waarop ze de energieheffing en de vergroening van de verkeersbelasting door het Vlaams Parlement wou brengen. Turtelboom wilde die nieuwe maatregelen laten goedkeuren via het decreet over de begroting.

Volgens Peumans hoorde de energieheffing daar niet in thuis. Hij wilde dat de maatregelen in een apart voorstel van decreet zouden worden ingediend. Maar het Rekenhof spreekt dat nu tegen in een advies. "Het Rekenhof formuleert een aantal opmerkingen over de bestemming van de meerontvangsten (...) maar betwist niet dat de energieheffing thuishoort in het programmadecreet. Integendeel zelfs", staat in een mail van Peumans aan de fractieleiders en commissievoorzitters.

Daarom laat de voorzitter van het Vlaams Parlement nu de amendementen in het programmadecreet staan. Hij blijft er wel op aandringen dat het parlement een "ruim debat" zal voeren over de maatregelen. Peumans wil verder ook dat "grondige fiscale en andere hervormingen niet meer in een programmadecreet zullen geregeld worden".