Poetin beveelt gezamenlijke operaties in Syrië met Frankrijk

De Russische president Vladimir Poetin beveelt zijn oorlogsschepen in de Middellandse Zee om met Frankrijk samen te werken in de strijd tegen IS in Syrië. De Fransen moeten als bondgenoten behandeld worden, zei Poetin in Moskou. Hij doet deze uitspraken naar aanleiding van de aanslagen in Parijs.

Het bevel om gezamenlijke operaties te ondernemen met Frankrijk is vooral gericht aan de kapitein van de kruiser Moskwa in de Middellandse Zee. Hij wordt gevraagd rechtstreeks contact te leggen met de Fransen.

De Franse president François Hollande had maandag in zijn toespraak al gezegd dat hij voorstander is van een grotere coalitie tegen de terreurorganisatie IS. Om de samenwerking te bevorderen ontmoet Hollande volgende dinsdag zijn Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama.Twee dagen later ziet hij Poetin in Moskou, zo bevestigt het Elysée.

Hollande en Poetin hebben trouwens ook een "nauwere coördinatie" tussen hun inlichtingendiensten afgesproken in verband met het Syrische conflict en hun acties tegen terreurgroeperingen in Syrië. Dat heeft het Kremlin laten weten.