Reynders voorstander van elektronische enkelband voor teruggekeerde Syriëstrijders

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) is er voorstander van teruggekeerde Syriëstrijders op te volgen met een elektronische enkelband. Hij is daarentegen gekant tegen een Belgische militaire operatie op Syrische bodem.

"Er is momenteel al een gerechtelijk opvolging. Het loont de moeite iemand die terugkeert van een burgeroorlog, die misschien gruwelijke feiten heeft gepleegd in Syrië of Irak, heel precies op te volgen", zei de minister van Buitenlandse Zaken op Bel RTL. "Ik vraag niet die jongeren in centra of gevangenissen te plaatsen, maar minstens een elektronische opvolging of een capaciteit om ze heel precies te volgen. Dat is iets wat Frankrijk en waarschijnlijk België gaan onderzoeken."

Belgische militairen op de grond

Over de deelname van Belgische militairen aan een interventie in Irak, preciseerde de liberale vicepremier dat het parlement moet nagaan of verdere stappen moeten worden genomen en hoe dat moet gebeuren binnen een internationale coalitie. "Indien we er niet in slagen de terreurgroepen in Irak en Syrië uit te schakelen, zullen we een permanent doelwit van aanslagen blijven", meent Reynders. Hij preciseert daarbij er geen voorstander van te zijn dat Belgische militairen op de grond worden ingeschakeld. "Dat zou waarschijnlijk als een kruisvaart worden opgevat."

Rutten en Crombez

In "De ochtend" brak Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten een lans voor een nationale strategie over hoe met radicalisme moet worden omgegaan. Ze verwees daarvoor naar het werk dat daarover in het Vlaams Parlement is verricht. Volgens Rutten moet premier Michel met zijn collega's uit de regio's over zo'n nationale aanpak rond de tafel gaan zitten. Op Twitter vulde de liberale politica nog aan dat wie in een totalitair conflict gaat strijden, uit onze samenleving stapt. "Laten we daar een vuist tegen maken: terugkeren kan niet meer."

Voor haar SP.A-collega John Crombez moeten nu alle maatregelen worden genomen die kunnen helpen de angst snel weg te nemen en die ons veiligheidssysteem "waterdicht" maken. Voor Crombez hebben we nu het punt bereikt waarop de tijd om nog te studeren gepasseerd is. Hij vermeldde onder meer het samenvoegen van de Brusselse politiezones.

Meest gelezen