Rubenshuis krijgt ontdekte Van Dyck in bruikleen

Het Rubenshuis in Antwerpen heeft een opmerkelijke nieuwe aanwinst verwelkomd: een 400 jaar oud schilderij van Anthony Van Dyck. Van Dyck was een van de bekendste leerlingen van Rubens. Zijn schilderij werd in 2013 ontdekt in een antiekprogramma op de Britse televisiezender BBC.

Volgens het Rubenshuis was het schilderij de meest kostbare vondst die destijds opdook in de "Antiques roadshow" van de BBC. Een eerwaarde uit Derbyshire had het schilderij oorspronkelijk voor 500 euro gekocht zonder te weten dat het om een originele Van Dyck ging.

Na de ontdekking kon de man het werk voor een veelvoud van dat bedrag verkopen aan een privéverzamelaar. Die heeft het schilderij in langdurige bruikleen gegeven aan het Rubenshuis. De waarde van het inmiddels gerestaureerde werk, een voorstudie voor een groepsportret, wordt geschat op 500.000 euro.

"Het gaat om een kunstwerk dat de uitzonderlijke picturale kwaliteiten van Rubens' meest begaafde leerling met enkele penseelstreken in de verf zet", vindt Antwerps cultuurschepen Philip Heylen (CD&V). "Het is een must see voor elke bezoeker aan onze stad."

Het schilderij is een van vier bewaard gebleven voorstudies voor een levensgroot schilderij waarop zeven Brusselse schepenen staan afgebeeld, en stelt een van die schepenen voor.

Het uiteindelijke groepsportret werd in 1695 vernield tijdens een Frans bombardement op Brussel. De drie andere resterende voorstudies bevinden zich in het Ashmolean Museum in Oxford (twee) en een private collectie.